News

Lucian Bode, mandat dezastruos la MAI! România a devenit raiul infractorilor: crime în stil mafiot, oameni omorâţi în propriile case, violuri sau mașini care sar în aer

Mandatul lui Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a devenit încet, dar sigur, unul dezastruos și fără vinovați
02.07.2021 | 11:30
Lucian Bode mandat dezastruos la MAI Romania a devenit raiul infractorilor crime in stil mafiot oameni omorati in propriile case violuri sau masini care sar in aer
Lucian Bode a fost numit ministrul Afacerilor Interne în mandatul lui Florin Cîțu. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu e liniște deloc în cabinetul lui Lucian Bode. De altfel, ministerul condus de acesta s-a transformat într-o instituție care nu găsește prea multe rezolvări. Ultimele zile au scos din nou în prim plan gafe și promisiuni, însă nu și vinovați, adică oameni care să fie prinși de polițiști, pedepsiți și condamnați la închisoare pentru fărădelegile comise.

Un bărbat a fost ucis, iar fiica acestuia a fost violată de un individ care a intrat în locuinţa lor din comuna Corbu după care a fugit. Culmea, totul s-a petrecut în timpul unei vizite pe care ministrul Lucian Bode o făcea chiar în județul Constanța.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode, mandat dezastruos la Ministerul Afacerilor Interne!

Nu a stat prea mult timp pe gânduri și a transmis că anchetatorii au deja un cerc de suspecţi şi că discutăm de ore până când criminalul va fi reţinut. Bode a mai afirmat că în acest caz este vorba de “un dement” care a intrat peste o familie în casă.

„Avem mai mulți suspecți. Eu cred că este vorba de ore în care suspectul va fi reținut. Avem declarațiile a doi martori care au fost în casă. La ora 3:46 s-a primit apelul. Din păcate avem o persoană decedată. Vom vedea care este mobilul acestei crime, răzbunare, jaf.

ADVERTISEMENT

Vom vedea dacă au dispărut din casă bani sau alte obiecte de valoare. Audiem martori și cel mai important lucru este că echipă complexă sub coordonarea procurorului să identifice autorul și să îl aducă în față instanței. Sunt foarte multe forțe dizlocate acolo pentru a prinde infractorul”, a declarat Lucian Bode.

Nu e singura problemă pe care o are pe cap ministrul. În instituția pe care o conduce e scandal mare după ce mai multe persoane au fost reţinute pentru presupuse şpăgi. Printre ele s-ar afla și şeful Poliţiei de Frontieră Mehedinţi prins într-un dosar de contrabandă.

ADVERTISEMENT

Ce a spus Bode despre șpăgile primite de subordonații lui

Bode a explicat că este neplăcut surprins că trebuie să dea explicaţii despre “astfel de uscături”, menţionând că niciodată nu va fi de acord să fie pus semnul egal între 129.000 de angajaţi ai MAI şi câteva “uscături” de la Permise, Paşapoarte şi Rutieră.

“Mesajul meu este unul cât se poate de clar. Ne facem curăţenie în propria ogradă, nu tolerăm nicio abatere de la cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un angajat al MAI: integritatea.

ADVERTISEMENT

Sigur că sunt neplăcut surprins că trebuie să dau explicaţii despre astfel de uscături, dar în aceste condiţii niciodată nu o să fiu de acord să punem semnul egal între 129.000 de angajaţi ai MAI şi câteva uscături pe la Permise, pe la Paşapoarte, pe la Brigada Rutieră sau unde au mai fost astfel de situaţii, la Sibiu, Timişoara, Botoşani şi iată acum la Mehedinţi. (…)

Ancheta îşi urmează cursul, este important că am destructurat acea reţea, costurile unei astfel de intervenţii sunt foarte mari, dar în acelaşi timp efectul este unul pe termen lung atât în interiorul structurilor noastre cât şi în afară. Vorbim de 170 de percheziţii din care cinci au fost lucrători ai MAI”, a transmis Lucian Bode.

La doar 46 de ani, Lucian Bode a acaparat scena politică în ultima perioadă. Este deja la al treilea cabinet pe care îl conduce, dar de data aceasta problemele s-au ținut lanț. Bode a mai deținut postul principal de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în cadrul Guvernului Ludovic Orban, dar și Ministerul Economiei în timpul Executivului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

La MAI, Bode a întâmpinat dificultăți încă de la numire, deși, pe hârtie, planurile erau mari. Acesta a ținut să le mulțumească fostului ministru liberal Marcel Vela și secretarilor de stat din MAI, despre care a precizat că au trecut prin multe situații dificile în timpul pandemiei de coronavirus.

Mandatul lui Lucian Bode, dezastru național în nici un an!

A omis să aducă aminte de crima din Giulești, una despre care a vuit întreaga țară și pe care ministerul condus de Marcel Vela a tratat-o fără prea multe urmări. Culmea, interlopii implicați au părut că beneficiază de o libertate suplimentară din partea ministrului în timpul priveghiului și a înmormântării.

Bode a mai declarat că preia un minister extrem de important și complicat și că este interesat de o prezență cât mai eficientă în teren pentru ca românii să se simtă în siguranță. ”Suntem în stare de alertă, le-am transmis colegilor că sunt interesat de o prezență cât mai eficientă în teren pentru ca românii să se simtă în siguranță.

Scopul nostru nu e să sancționăm oamenii, ci să prevenim răspândirea COVID-19 (…) Suntem implicați în campania națională de vaccinare. Preiau un minister extrem de important și complicat în același timp”, spunea Lucian Bode la preluarea mandatului.

Primele zile, primele scandaluri în mandatul lui Bode

Nu s-a oprit aici și a promis că va revoluționa Poliția în doi timpi și trei mișcări. A anunțat concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere, le-a transmis oamenilor legii că vor avea spor de risc şi, cel mai important, mână liberă în soluţionarea cazurilor. Concret, în cel mai scurt timp posibil, acesta trebuia să redefinească ministerul.

Doar că timpul a trecut, lunile de mandat s-au adunat, dar și situațiile în care MAI a devenit cel mai controversat minister. Mai mult de atât, prin instituție a bătut același aer vechi și obiceiurile au continuat să curgă pe coordonate „normale”.

Astfel, liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica l-a acuzat pe Lucian Bode că l-a numit în funcția de director de cabinet pe cms. șef Marius Mihăila, coleg de clasă din liceu și, culmea, consătean de-al său.

Acesta ar fi fost împuternicit ilegal în funcția de inspector șef al IPJ Salaj declarând în fals că nu se află în curs de cercetare prealabilă și ar avea, spune Andreică, și un istoric controversat, cu zeci de plângeri pentru încălcarea drepturilor subordonaților, dar și dosare penale pentru accesarea ilegală a informațiilor clasificate.

Deși a declarat că va depolitiza sistemul, prima măsură pe care a luat-o a fost cea de reorganizare a MAI. Drept pentru care au fost înființate noi posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și funcții de consilieri la cabinetele acestor demnitari. Liderul sindicatului a spus că mutările s-au petrecut pentru a face loc clientelei politice a partidelor din coaliţie. „În acest moment MAI-ul are cea mai mare schemă din istorie pentru posturi de demnitari, opt la număr, respectiv 32 de consilieri”, a mai zis Andreică.

COVID-19, virusul cu două fețe

Nici nu s-a așezat bine în fotoliul de ministru peste Interne și Bode a fost lovit de prima problemă. Aproximativ 35 de jandarmi din Brașov au organizat o petrecere-surpriză în cinstea șefului lor, care tocmai ieșise la pensie. La eveniment nu s-a respectat nicio normă de distanțare fizică și nu s-au purtat măști de protecție, dar s-a pozat și filmat.

Totul a ajuns pe mâna jurnaliștilor și s-a transformat într-un iureș mediatic. În cele din urmă, jandarmii au fost amendați cu câte 500 de lei fiecare, dar impresia era deja proastă. Cazul de la Onești a pus pecetea peste întreaga situație.

Vă readucem aminte că un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din judeţul Bacău, iar apoi i-a înjunghiat. Ambele victime au murit, una în apartament, cealaltă la spital. Poliţiştii au intervenit în forţă şi l-au împuşcat pe agresor, acesta fiind rănit. A fost nevoie însă de ore întregi pentru a se întâmpla minunea. În tot acest timp, criminalul a continuat să amenințe sub privirile impasibile ale oamenilor legii.

Culmea, bărbatul a avut și condamnări pentru furt calificat şi vătămare corporală gravă. De asemenea, el a suferit o condamnare şi în Italia pentru conducere sub influenţa alcoolului. Subordonații lui Bode n-au fost însă prea impresionați de aceste fapte.

Ce a spus Lucian Bode despre cazul Onești

Oficialii Poliţiei Române au anunţat că bărbatul care a ucis doi muncitori a sunat de trei ori la 112 şi a discutat cu operatorul, dar şi cu adjunctul şefului Poliţiei Oneşti, care venise la locul incidentului, şi cu negociatorul, care fusese chemat din ziua sa liberă şi a ajuns după mai bine de o oră.

“Intervenţia forţelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotul şi strigătele din apartamentul vizat au făcut să se înţeleagă că agresorul a trecut la fapte. Nu s-a ezitat niciun moment”, au afirmat aceştia, menţionând că, după aproximativ cinci ore, în atitudinea agresorului s-a produs un “declic”.

Într-un final, Lucian Bode a ieșit în fața presei și a explicat că sunt multe lucruri de clarificat asupra cazului. Ministrul crede că astfel de evenimente sunt aproape imposibil de evitat, dar afirmă că, odată ce se întâmplă, trebuie luate cele mai dure măsuri şi trebuie trase învăţăminte.

”Sunt multe întrebări fără răspuns încă”, a afirmat Lucian Bode care a recunoscut că pe corpul uneia dintre victimele criminalului de la Oneşti erau urme de muniţie neletală, precizând că din anchetă va rezulta exact poziţia de tragere.

Acesta a explicat și de ce şefii de la Poliţia Judeţeană Bacău şi de la Poliţia oraşului Oneşti, care au fost destituiţi din funcţii în urma dublei crime, ocupă în continuare funcţii de conducere în poliţie, susţinând că regulamentele obligă ca înlocuirea să se facă “pe o perioadă limitată în timp şi pe o structură similară”.

Lucian Bode, cazuri fără număr, zero rezolvări

Tot în luna martie, Lucian Bode, a anunţat că trimite Corpul de control la IPJ Bistriţa, acolo unde o femeie care a depus mai multe plângeri la Poliţie a fost agresată în plină stradă de soţul ei de care intenţiona să divorţeze. ”Se întâmplă la 3 săptămâni de la Oneşti”, a afirmat ministrul, precizând expres că după tragedia din Bacău a cerut o analiză a tuturor sesizărilor şi petiţiilor care reclamau posibile fapte de violenţă.

De asemenea, în timpul mandatului lui Lucian Bode, oamenii legii au făcut o percheziție la o adresă greșită. Da, citiți bine. Ministrul a declarat că nu îl interesează explicaţiile date cu privire la percheziţiile făcute de poliţişti, în urmă cu o zi, la o adresă greşită din Clinceni, judeţul Ilfov.

El a afirmat că Specialişti din Direcţia Control Intern vor face verificări şi vor lua măsuri în acest caz. “Această acţiune, spun foarte răspicat, nu a avut la bază o documentare corectă. Nu este vina celor care au executat misiunea”, a susţinut el.

Concret, trupele speciale au avut probleme serioase și au încurcat adresa la care urma percheziția. Numerele cadastrale 26 și 26A le-au dat planurile peste cap polițiștilor. Nu la fel s-a întâmplat la următoarea abatere a polițiștilor.

Bode, acuze directe la adresa polițiștilor

Ministrul de Interne, Lucian Bode a transmis referitor la poliţiştii de la Secţia 16 din Capitală care au fost reţinuţi pentru tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, că este inadmisibil ca o persoană care îmbracă uniforma de poliţist să aibă un astfel de comportament.

“Vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie şi unu la sută din ceea ce s-a spus în spaţiul public este adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţist”, a susținut acesta. Cu toate acestea, Bode a ținut să amintească tuturor că fapta s-a petrecut în septembrie 2020.

Liberalul nu a ezitat și a intrat și în contre politice. „Colegii” de alianță au fost urecheați de Bode. Acesta a considerat că nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din minister.

În momentul în care i s-a atras atenţia asupra faptului că angajaţii MAI s-au imunizat fără a se programa în platforma oficială, precum celelalte categorii prevăzute în etapa a doua a vaccinării, ministrul a susţinut că “s-a respectat legea”.

Nici protestele anti COVID-19 n-au fost pe placul ministrului. Acesta a precizat că dreptul la libera exprimare a fost înţeles greşit de către o minoritate care a ales să se exprime violent în timpul manifestațiilor. De furia lui Bode nu a scăpat nici Diana Șoșoacă. Ministrul Afacerilor Internea a explicat că senatoarea a fost amendată de mai multe ori pentru nerespectarea regulilor la protestele la care a fost prezentă, precizând că se abţine cu greu să comenteze comportamentul unor parlamentari care aleg deliberat să încalce legea.

Bătăi, crime, scandaluri în mandatul lui Bode

La jumătatea lunii aprilie, Lucian Bode a transmis că a fost deschisă o anchetă în cazul de la Piteşti, unde un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce a făcut stop cardio-respirator în timp ce era evacuat de forțele de ordine, de pe o terasă, în timpul unui incendiu.

A ținut să laude însă intervenția oamenilor legii în cazul bărbatului care a ameninţat că se aruncă de la etaj cu un copil în braţe, precizând că prin profesionalismul structurilor MAI din Bucureşti au fost salvate vieţile a doi oameni.

Liniștea nu a ținut însă prea mult pentru ministru. Un poliţist din Bucureşti i-a transmis ministrului într-o scrisoare deschisă, că uniforma este total depăşită, iar 80 – 90% dintre lucrători au apelat la ”ajustarea” ei, pentru că pantalonii la dungă şi ”pantofii cu găurele şi talpa de cauciuc” nu fac faţă la 8 ore cu 12 intervenţii la apeluri 112.

”Nu de puţine ori mi-am petrecut jumătate din program cu pantalonii la dungă, specifici CFR, rupţi între picioare şi nu numai”, a afirmat poliţistul. ”Nimeni nu ne-a întrebat dacă ne e frig, cald, foame, sete sau din ce bani spălăm şi reparăm maşinile ministerului, dar am fost “hăituiţi” pe tema uniformei”, a adăugat acesta, cerând intervenţia ministrului Bode. Răspunsul nu a venit însă, cel puţin nu pe cale oficială.

Au urmat alte 17 percheziţii într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi 25 de agenţi de poliţie din IPJ Sibiu. Aceştia ar fi primit mită, mascată sub forma unor sponsorizări pentru echipa de fotbal a Poliţiei. Procurorii vorbesc despre 115 acte de luare de mită şi peste 100 de persoane care ar fi oferit. Ministrul a zis că situaţia şi ancheta reprezintă intenţia” Ministerului de a curăţa pădurea de uscături.

Crima de la Arad, piatra de moară a ministrului Bode

Ministrul Afacerilor Interne a declarat referitor la asasinarea omului de afaceri din Arad Ioan Crişan, că s-au încheiat cercetările la faţa locului, iar autoturismul a fost ridicat şi este cercetat. Lucian Bode a mai zis că sunt luate în calcul mai multe ipoteze de lucru şi au fost audiaţi martori, membri ai familieei, angajaţi şi apropiaţi.

Ministrul a precizat că au mai fost astfel de tentative, dar au fost dejucate, astfel că acest caz este singular, iar România este o ţară sigură. Vă reamintim că Ioan Crişan a murit, în 29 mai, după ce maşina în care se afla a explodat, la scurt timp după ce a plecat de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă, fiind deschis dosar penal de omor cu premeditare.

Totodată, Lucian Bode a afirmat că decesul oricărei persoane este o tragedie şi a comentat cazul de la Galaţi, acolo unde un bărbat cu antecedente penale a fost înjunghiat mortal de un altul. ”Legea şi domnia legii trebuie să dăinuie”, a declarat Bode. Acesta a fost nevoit să recunoască intervenția târzie și a primului echipaj de Poliţie în cazul bărbatului din Buzău urmărit în trafic şi agresat în prezenţa a doi poliţişti

Cine este Lucian Bode, șeful MAI

Lucian Bode s-a născut în Valcăul de Jos, județul Sălaj și a absolvit Facultatea Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic, la Universitatea din Oradea. A studiat și la Colegiul Național de Apărare, dar a făcut și cursuri de relații internaționale, securitate și bună guvernare.

De asemenea, Bode are un master în Managementul Securității în Societatea Contemporană. A prestat preț de șapte ani ca inginer, apoi a lucrat ca purtător de cuvânt și sef serviciu în cadrul S.C. Electrica S.A., Sucursala de distribuție a energiei electrice Zalău. Începând cu 2005, timp de cinci ani a fost președinte al sindicatului Electrica Zalău.

ADVERTISEMENT