Life

Elogii în presa americană: ITC, companie IT românească mai veche decât Microsoft, a dezvoltat o soluție pentru avertizarea la inundații!

01.12.2020 | 12:59
Elogii in presa americana ITC companie IT romaneasca mai veche decat Microsoft a dezvoltat o solutie pentru avertizarea la inundatii
ADVERTISEMENT

Da, în toată nenorocirea mondială cauzată de coronavirus, de Ziua Națională, 1 Decembrie, românii mai primesc și vești bune, prilej de mândrie națională. ITC, o companie românească mai veche decât Microsoft, a atras atenția presei la nivel global!

Știrea a fost preluată de unele dintre cele mai prestigioase trusturi de presă din lume, ca Fox News , CBS, NBC , Yahoo News, mai ales în SUA, prin canalele locale ale companiilor amintite, dar și cele afiliate din diviziile de știri din alte colțuri ale mapamondului.

ADVERTISEMENT

În noianul de știri despre români, dominate de hoți, proxeneți, escroci, violatori, pleava societății oriunde s-ar afla, iată că mai avem parte și de lumină, de speranță, de mândrie.

Mândrie de 1 Decembrie: ITC, companie IT românească mai veche decât Microsoft, a atras atenția presei de peste Ocean!

Denumirea înregistrată a ITC este SC ITC Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A. Și a atras atenția specialiștilor în domeniu din toată lumea prin dezvoltarea unui proiect-soluție pentru prevenirea și avertizarea producerii inundațiilor, care permite autorităților să aplice măsuri eficiente într-un timp foarte scurt.

ADVERTISEMENT

Proiectul se numește „City Protect” (Protejarea orașelor) și este înregistrat oficial la agenția mărcilor din România. „City Protect” se bazează pe date climatologice (intensitatea precipitațiilor sau cantitatea de zăpadă depusă) și factori hidraulici (fluxuri de apă în râuri, niveluri de apă în baraje, situația porților de deversare) și este capabil să gestioneze evenimente neprevăzute pentru a evita inundațiile.

„City Protect”, un proiect-soluție revoluționar, care ne apără de inundații

Pe scurt și pe înțelesul tuturor, „City Protect” conceput de ITC presupune o cunoaștere completă a stării bazinului de apă și, în consecință, necesită o structură corespunzătoare de echipamente de colectare a datelor (senzori), care captează date de tip hidraulic-hidrologic într-o serie de puncte de control amplasate strategic în bazinul de apă.

ADVERTISEMENT

Punctele de control ale rețelei sunt locațiile optime în care sunt instalate echipamentele necesare pentru obținerea datelor, prelucrarea, stocarea temporară și transmiterea acestora către un Centru de Control.

ITC pe FOX40
Proiectul ITC a ajuns în mass-media internațională. Sursa foto: whatsapp

ITC implementează și funcționalități „Big Data”. În cazul în care sunt gestionate un număr mare de dispozitive IoT (Internet of Things – folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte), proiectul ITC „City Protect” oferă funcționalități cu valoare adăugată mare, cum ar fi analiză informațiilor istorice pentru a genera modele matematice specifice, în speță inundații.

ADVERTISEMENT

Odată ce aceste modele relevante sunt identificate, se solicită sistemului să identifice și să genereze alerte atunci când se confruntă cu contexte similare. Această funcționalitate este realizată și validată de experții ITC pentru a identifica exact acele tipuri de comportamente ale sistemului care trebuie monitorizate.

ITC asigură astfel o integrare optimă a componentelor sistemului care alcătuiesc toate categoriile de servicii identificate în gestionarea bazinelor hidrografice. Scopul proiectului „City Protect” este de a asigura o monitorizare integrată îmbunătățită a fluxurilor de apă în ceea ce privește atât evaluarea și evoluția resurselor de apă, cât și monitorizarea și caracterizarea comportamentului sistemului în exploatarea lucrărilor de gestionare a resurselor de apă.

„A conduce și participa  în această nouă eră a tehnologiei și a rezolva unele dintre cele mai dificile probleme din lume înseamnă a înțelege provocările prezentului cum ar fi schimbările climatice globale și a prezice potențiale catastrofe (ex. Inundații), permițând autorităților să aplice măsuri eficiente într-un timp foarte scurt” – ITC

Fondat în 1967, ITC a dezvoltat primul calculator românesc!

Fondat în 1967 (cu 8 ani înainte să apară Microsoft, în aprilie 1975), ca institut național de cercetare-dezvoltare, Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), a marcat momente importante în crearea și dezvoltarea domeniului informatic în România.

ITC în anii 70
Așa arăta Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) în primul an după înființare, 1967. Sursa foto: whatsapp

Dezvoltarea conceptului și realizarea primului calculator românesc a fost activitatea primordială a ITC. Până în anii ’90, ITC a livrat soluții la cheie companiilor strategice de stat, printre care se numără și sistemul de control și protecție a Centralei Nucleare de la Cernavodă. ITC a realizat peste 300 de proiecte de cercetare în anii „Epocii de Aur”.

Pletosul Ilie Năstase, în „vizită de lucru” la ITC. Fotografii rare, de arhivă

Epocă de Aur cu adevărat de aur pentru sportul românesc. Iată mai jos câteva fotografii inedite cu Ilie Năstase în vizită la… ITC! Erau anii ’70, „Nasty” era la apogeul fantasticei sale cariere, frumos, pletos, idolul femeilor, după cum se poate lesne observa și din poze.

Ilie Nastase la ITC 1970
Ilie Năstase în vizită la ITC în anii ’70, când era numărul 1 în tenisul mondial. Sursa foto: whatsapp
Ilie Nastase la ITC 1970
„La mulți ani, Ilie!” i-a urat colectivul oamenilor muncii de la ITC marelui tenisman. Sursa foto: whatsapp

Acum o adevărată companie de ultimă generație, ITC este un integrator experimentat de soluții IT, cu o experiență semnificativă în cercetare și dezvoltare, specializată în proiecte complexe care acoperă o mare varietate de domenii, cum ar fi: transporturi, infrastructură, mediu, industrie, cultură sau asistență medicală și lista poate continua

Produse și soluții de top, completate și integrate cu sisteme adaptate domeniilor specifice, cerințele clienților implementate de experți pasionați în tehnologia calculatoarelor, cu așa ceva s-a impus pe pretențioasa piață IT compania românească ITC.

Astăzi, ITC este membru al consorțiului GFR (Grupul Feroviar Român), cu active estimate de aproximativ 1 miliard de dolari!

ITC 2020
Așa arată sediul ITC acum, în 2020, după 53 de ani de la înființarea institutului. Sursa foto: whatsapp

„Inventăm lucruri care contează. Suntem o comunitate de gânditori…”

Cel mai bine, însă, nu-i așa?, se autocaracterizează chiar ITself, ca să facem un joc de cuvinte. Adică el însuși, SC ITC Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A.

„Cercetarea și dezvoltarea mixate într-un mod rafinat oferă rezultatul unui amestec echilibrat de tradiție și inovare, făcând că proiectele noastre să fie recunoscute și apreciate în comunitatea academică și științifică”

„Pe măsură ce rezultatele cercetării sunt aduse în piață, ideile noastre inovatoare prezic viitorul. Inventăm lucruri care contează. Suntem o comunitate de gânditori. Avem un impact durabil asupra industriei noastre și asupra societății”

„Cercetătorii noștri sunt pionieri în viitorul inteligenței artificiale, creând progrese care ne vor permite să procesăm informații în moduri complet noi, definind modul în care blockchain-ul va remodela companiile și multe altele”

„Inovând, implementând și adaptând soluțiile de ultimă generație, urmărind îmbunătățirea continuă a produselor și serviciilor noastre pentru a face că nevoile clienților și partenerilor noștri să devină realitate a fost, este și va fi misiunea ITC”

„Modul în care ideile devin realitate urmează pași preciși: activități de consultanță, analiză, proiectare, dezvoltare și implementare pentru satisfacerea cerințelor clienților noștri„

„Este avantajul de a avea experți implicați  având la îndemână  resurse adecvate– centre de date, facilități de prelucrare date performanțe, parteneriate strategice cu jucători cheie ai software-ului global”

„Activități de cercetare și inovare în consorții colaborative: nu e vorba doar de a face ceva mai bun, ci de a experimenta lucruri pe care nu le-am crezut posibile, pe care nu le-am visat niciodată”

  • 53 de ani are Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), înființat în 1967
  • 1 miliard de dolari este estimarea activelor consorțiului GFR, din care face parte și ITC
ADVERTISEMENT