Life

Manea Mănescu, tovarășul credincios care i-a semnat lui Nicolae Ceaușescu diploma de „intelectual” și ultimul care i-a… pupat mâna!

27.02.2021 | 12:59
Manea Manescu tovarasul credincios care ia semnat lui Nicolae Ceausescu diploma de intelectual si ultimul care ia pupat mana
Manea Mănescu, tovarășul credincios care i-a semnat lui Nicolae Ceaușescu diploma de „intelectual” și ultimul care i-a... pupat mâna! Sursa foto: evenimentulistoric.ro
ADVERTISEMENT

S-au împlinit pe 27 februarie 12 ani de la moartea demnitarului comunist Manea Mănescu, care, după ce i-a semnat lui Nicolae Ceaușescu diplomele de „intelectual” cu studii în 1965-1966, a fost ultimul „tovarăș” care i-a… pupat mâna „celui mai iubit fiu al poporului român”, în decembrie 1989, la scara elicopterului, pe o pajiște din Snagov.

În ianuarie 1990 a fost condamnat inițial la închisoare pe viață pentru participarea la „comiterea genocidului prin aprobarea măsurilor luate de dictator, deși, în virtutea prerogativelor decurgând din funcțiile pe care le-au îndeplinit, aveau posibilitatea să le împiedice” într-un proces „revoluționar” , alături de Tudor Postelnicu, Ion Dincă și Emil Bobu.

ADVERTISEMENT

A obținut la recurs reducerea sentinței la 10 ani de pușcărie. A fost eliberat la 12 noiembrie 1992. Avea 76 de ani și manifesta grave tulburări psihice. A murit pe 27 februarie 2009, la aproape 7 luni după ce împlinise 93 de ani (s-a născut pe 9 august 1916, la Brăila).

Manea Mănescu, tovarășul credincios care i-a semnat lui Nicolae Ceaușescu diploma de „intelectual” și ultimul care i-a… pupat mâna!

Membru al Partidului Comunist Român (PCR) din august 1944, Manea Mănescu a fost permanent la vârful piramidei în timpul „domniei” lui Nicolae Ceaușescu. Membru al Comitetului Central, membru al Comitetului Politic Executiv, membru al academiei Române, membru de… membru tovarăși! Plus președinte al Consiliului Economic, ministru de finanțe, vice-prim ministru, prim ministru, perioadele le găsiți pe historia.ro.

ADVERTISEMENT

Manea Mănescu a fost toată „cariera” sa politică un maestru al preamăririi lingușitoare a „geniului Carpaților, cel mai… și mai… și mai, între cei mai…”, ceea ce lui Nicolae Ceaușescu îi plăcea tare mult.

Doar un singur exemplu al activității sale politice închinate partidului, patriei și poporului s-a derulat la începuturile „domniei” Primului Tovarăș. Mai exact la începutul anului 1966. Nicolae Ceaușescu preluase în martie 1965, la trei zile după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, funcția supremă, secretar general, în Partidul Muncitoresc Român, devenit Partidul Comunist Român în iulie 1965.

ADVERTISEMENT

Atașamentul lui Manea Mănescu față de clasa muncitoare în frunte cu tovarășul Nicolae Ceaușescu s-a manifestat plenar în ianuarie 1965, când, în calitate de șef de comisie , profesorală evident, la ASE, semna cu bucurie și avânt revoluționar diploma de absolvire numărul 180.142 a Institutului de Științe Economice „V.I. Lenin” pe numele studentului… ghici ciupercă care? Scuzați cacofonia…

Asta după ce numai cu o lună înainte, în decembrie 1965, Școala Medie Nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia” eliberase Diploma de Maturitate numărul 351.243 a aceluiași Nicolae Ceaușescu, deși „elevul” nu absolvise anterior decât 4 clase primare…

ADVERTISEMENT

Trecând peste rapiditatea „geniului din Scornicești” în asimilarea vastelor cunoștințe academice, Manea Mănescu se justifica într-un interviu pentru evenimentulistoric.ro că n-avea ce face altceva…

„Ce puteam să fac? Eram șef de comisie… Veneau vrafuri de dosare și trebuiau semnate. Așa și cu acea diplomă. Dar el a trecut toate examenele. Cel care conducea economia națională nu putea să nu treacă examenele” – Manea Mănescu

Scena „mafiotă” de pe peluza Palatului Prezidențial din Snagov

Anii Epocii de Aur au trecut și în decembrie 1989 s-a declanșat lovitura de stat care, sprijinită de dorința imensă a întregului popor strâns unit în jurul oricui era împotriva lui Ceaușescu, i-a semnat condamnarea la moarte dictatorului și sinistrei sale soții.

Prezent mereu la datorie, Manea Mănescu îl asigura pe „conducătorul iubit” că „Vom lupta până la ultima picătură!”. Documentele vremii nu menționează ce fel de picătură…

Cert este că, pe 22 decembrie, fix la ora 12:08, credinciosul Manea Mănescu urca împreună cu detronații Nicolae şi Elena Ceauşescu în elicopterul care a decolat de pe terasa Comitetului Central al PCR.

Prima escală s-a făcut la Snagov pentru că greutatea persoanelor de la bord era prea mare și pilotul reușise cu greu să decoleze și să mențină elicopterul în aer.

Ora 12:21 avea să consemneze dovada irefutabilă a iubirii lui Manea Mănescu pentru „cel mai iubit fiu al poporului”. Pe peluza din curtea Palatului Prezidențial din Snagov, Manea Mănescu îi sărută mâna lui Nicolae Ceaușescu, ca un supus „Nașului” din mafie, și rămâne la sol pentru ca elicopterul să poată zbura pentru a-l salva pe „comandantul suprem”. Ce s-a întâmplat cu acesta apoi știm cu toți…

Ce s-a întâmplat cu Manea Mănescu aflați acum, dacă nu știți: în scurt timp a fost prins de „revoluționari” și „încarcerat” la Regimentul de aviație din Deveselu, acum bază militară NATO. În 31 decembrie a fost adus la Jilava și în ianuarie a fost judecat, cum spuneam la început, într-un spirit „revoluționar” care n-a prea avut nimic comun cu spiritul democratic pentru care au murit atâția români în decembrie 1989. Dar asta-i altă poveste a „Revoluției române în direct”…

  • „Manea Mănescu a fost un personaj de o mediocritate proverbială, un birocrat obtuz, un economist marxist extrem de rigid şi un adept necondiționat al dogmelor comuniste” – Vladimir Tismăneanu
  • „Când ne uităm acum la cei care ne conduc și există nemulțumire,  cei care au trăit înainte de 1989 știu că se poate mult mai rău decât acum. Dacă vi se par cumva Câțu, Orban sau Iohannis, dacă oamenii îi antipatizează în vreun fel, nu încape comparație cu analfabeții care conduceau România înainte de 1989, acesta este mecanismul implacabil al dictaturii” – Cristian Tudor Popescu
  • 5 ani a fost Manea Mănescu primul-ministru al Republicii Socialiste România, între 1974 și 1979
  • 28 de ani a fost Manea Mănescu deputat în Marea Adunare Națională (MAN), în perioada 1961-1989
ADVERTISEMENT