Stiri sportive

5 momente de neuitat cu cel mai iubit dintre rapidişti!

Fotbalul românesc este lovit de o nouă veste proastă, după ce unul dintre cei mai mari jucători a murit. Nicolae Manea, al cărui destin s-a confundat cu cel al Rapidului, s-a stins din viaţă...
16.12.2014 | 00:07
5 momente de neuitat cu cel mai iubit dintre rapidisti

Fotbalul românesc este lovit de o nouă veste proastă, după ce unul dintre cei mai mari jucători a murit. Nicolae Manea, al cărui destin s-a confundat cu cel al Rapidului, s-a stins din viaţă la doar 60 de ani din cauza unei boli incurabile, cancer la ficat. Trupul acestuia va fi depus la biserica Sfînta Paraschiva, iar înmormîntarea va avea loc joi la cimitirul Străuleşti 2. Cel poreclit “Mutul” a evoluat la alb-vişinii în anii ’70, într-o echipă în care se mai regăseau nume precum Florin Marin, Sandu Neagu şi Eduard Bartales. Manea a fost tot timpul un tip jovial, care, în momentele grele, arunca o glumă care descreţea frunţile tuturor. Cu nea Nae nu te plictiseai niciodată. De-a lungul timpului, fotbalul românesc a reţinut numeroase episoade memorabile cu Manea (vezi detalii). FANATIK.RO vă prezintă, însă, episoade de-a dreptul senzaţionale cu fostul atacant, povestite, cu durere în glas, de colegii de generaţie ai unuia dintre cei mai iubiţi fotbalişti din istoria Rapidului.

Rică l-a ameninţat cu bătaia!

Rică Răducanu a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nae Manea. Deseori, cei doi se întîlneau la Stadionul Giuleşti, unde încingeau o partidă de tenis cu piciorul. După care mergeau la un şpriţ pentru a depănă amintiri din perioada cînd apărau cu onoare tricoul Rapidului. “Eram în Divizia B şi aveam meci cu Tîrgovişte. Am degajat o minge nu prea bine, ci doar pînă în centru. Imediat am strigat: «Joe, fugi că te omor! Nu vezi că luăm gol?» Nu m-a ascultat. Apoi ne-am retras la vestiare. M-am uitat peste tot, dar Nae nu era acolo. Apoi, cînd să înceapă repriza a doua, l-am văzut pe teren. L-am întrebat: «Unde ai fost? De ce nu ai venit la vestiare?». Mi-a răspuns: «Nu am venit că mi-a fost teamă că mă bați!». Apoi, eu i-am spus: «Păi să vezi ce te bat după meci, dacă nu dai gol! Nici nu mai vii cu noi în maşină!» Şi ce crezi că a făcut? A dat gol, iar toţi am sărit pe el să-l felicităm! Cînd a văzut că vin şi eu din poartă a dat să fugă. «Nu mai fugi, că nu te mai bat! Doar ai dat gol»”, şi-a amintit Rică Răducanu.

Rica-660x403

A vrut să iasă cu mireasa în oraş

Rică Răducanu şi Nae Manea erau sufletul petrecerilor. Fostul portar şi-a amintit un episod senzaţional cu “Mutul”, petrecut în urmă cu mai mulţi ani. “Am fost naş la nunta unui cîntăreţ, bun prieten de-al meu. Şi eram toţi acolo, la petrecere, dansam, şpriţuiam, ne simţeam bine. Au venit mulţi fotbalişti de la Rapid, printre care şi Nae. Şi a ieşit la dans cu mireasa. A învîrtit-o ce a învîrtit-o, după care i-a şoptit ceva la ureche. Imediat, mireasa a venit la mine. Mi-a spus: «Naşule, ăsta e nebun! Mi-a dat mîine întîlnire! Vrea să ieşim în oraş. Ce să fac? Păi sînt femeie măritată!» Era fumuşică rău fata! Am liniştit-o şi i-am spus să stea liniştită, că aşa e Nae, mai glumeţ”, a povestit Rică pentru FANATIK.RO.

“Copiii” Gheară şi Goanţă

Liţă Dumitru a fost unul dintre jucătorii emblematici ai Rapidului. Fostul mijlocaş a dezvăluit, pentru FANATIK.RO, ce primire i-a făcut nea Nae în momentul în care a revenit în Giuleşti. “Am venit la Rapid prin ’85, după ce jucasem la Steaua, Craiova şi Timişoara. Am intrat în vestiar, iar căpitanul echipei era Nae. Eu eram cu patru ani mai mare ca el. Dar asta nu a contat pentru el. A venit la mine şi mi-a spus clar: «Liţă, tu ai experienţă, ai jucat la Steaua, dar de copiii ăştia nu te atingi! Gheară şi Goanţă sînt copiii mei, eu răspund de ei. Să-i laşi în pace!». Foarte tupeist şi glumeţ! Un mare om şi un mare caracter. Dan Coe, Nicolae Manea şi Daniel Pancu sînt simbolurile Rapidului”, a spus Liţă Dumitru pentru FANATIK.RO.

lita_dumitru

“Băi, tu dai dedicaţii pe banii mei?!”

Ilie Balaci şi Nae Manea au fost buni prieteni. Şi automat, cei doi colegi de generaţie au trecut prin multe momente demne de povestit nepoţilor. “Eu şi cu Nae eram puşi mereu pe glume. M-am distrat cu el peste tot pe unde am fost. Ţin minte că eram cu el la un botez şi şi-a uitat haina pe scaun. Eu i-am luat portofelul şi am început să dau dedicaţii la lăutari pe banii lui. Pentru naşa, pentru naşu’, pentru cutare, pentru cutare…. Şi după cinci, şase minute se uită la mine şi-mi zice: «Băi, tu dai dedicaţii pe banii mei? Le dai bani din portofelul meu?!». Am recunoscut, dar, normal, nu s-a supărat pe mine. A început să rîdă şi să mă îmbrăţişeze”, a spus Ilie Balaci pentru FANATIK.RO.

BALACI

“M-a luat la el acasă şi m-a omenit!”

Ioan Goanţă a fost unul dintre cei mai mari atacanţi ai Rapidului. Iar în momentul în care a sosit în Giuleşti, Nea Nae l-a luat sub aripa sa ocrotitoare. “În ’84 am ajuns la Rapid şi nu aveam unde să stau. Nae a sărit imediat şi m-a luat pe mine şi pe Bacoş la el acasă. Ne-a omenit, ne-a dat tot ce am avut nevoie. Datorită lui am reuşit în carieră. Aprecia foarte mult tinerii fotbalişti. Iar la antrenamente şi jocuri oficiale era ca sarea şi piperul. Nu-l vedeai niciodată trist, posomorît. Un om fantastic”, a dezvăluit Goanţă pentru FANATIK.RO.

221 de partide a jucat Manea pentru Rapid. A marcat 49 de goluri 

500 Ron BONUS, 5 runde gratuite + 15 dupa prima depunere doar la cazinoul Unibet!