Fotbal international

Manechinul Olivier Bierhoff, rezerva de titlu din 1996

Sîntem în anul 1996, anul în care germanii ies la rampă prin două realizări distincte: în domeniul auto cu modelul Audi A3, iar în lumea balonului rotund cu cel de-al treilea titlu...
16.07.2016 | 22:00
Manechinul Olivier Bierhoff rezerva de titlu din 1996

Sîntem în anul 1996, anul în care germanii ies la rampă prin două realizări distincte: în domeniul auto cu modelul Audi A3, iar în lumea balonului rotund cu cel de-al treilea titlu continental, după o finală cu Cehia, în care s-a aplicat regula golului de aur pentru prima şi singura dată. Regula golului de aur sau “moartea subită” însemna ca în cazul în care o partidă eliminatorie ajunge în faza prelungirilor echipa care înscrie prima un gol să fie declarată învingătoare, fără ca partida să mai continue pînă la minutul 120. Eroul Germaniei a fost Olivier Bierhoff, care a profitat însă şi de o uriaşă eroare comisă de portarul Kouba.

Fiul unui magnat

Olivier Bierhoff este o excepţie în rîndul jucătorilor în ceea ce priveşte statutul său social. Aceasta deoarece jucătorul care avea să o facă la Euro 1996 campioană continentală pe Germania s-a născut pe 1 mai 1968 în casa unui magnat, avînd o copilărie mai mult decît fericită, în care şi-a putut satisface toate poftele. Avea de mic înclinaţii către sport, fiind foarte bun la înot, la probele de viteză în atletism, fotbal şi handbal, dar din fericire pentru sportul rege din Germania a optat pentru fotbal. Deşi Karlsruhe este un club destul de cunoscut în ţara sa, el nu a evoluat în cariera sa, încheiată în 2003 nici măcar un minut pentru alb-albaştrii din urbea natală. Şi-a început ucenicia alături de bunul său prieten, portarul Jens Lehmann, supranumit “Tarzan”, la clubul din Essen la nivel de juniori, de unde în 1986 avea să ajungă la Bayer Uerdingen.

De ce a plecat din Germania

Paradoxal, deşi a fost un atacant valoros, Olivier Bierhoff nu a făcut mulţi purici prin campionatele din Germania. Este greu de explicat de ce cluburile autohtone nu i-au acordat prea mult credit sau de ce numărul de reuşite din dreptul său este aproape insignifiant, cert este că pînă în 1990 Olivier marcase doar patru goluri în 31 de meciuri la Uerdingen, echipa la care avea să evolueze între 1990 şi 1993 şi regretatul Michael Klein, fostul jucător al Hunedoarei şi al naţionalei României, mort la 33 de ani în timpul unui antrenament. Bierhoff a trecut pe la Uerdingen între 1986 şi 1988, după care a făcut ceea ce părea a fi un pas important la nivel de Bundesliga, la Hamburg. Deşi a jucat 34 de meciuri în doi ani a marcat foarte puţin, doar şase goluri, şi a fost cedat sub formă de împrumut la Borussia Monchengladbach, unde însă abia a strîns opt apariţii, fără efect pe tabela de marcaj. Şi aşa a decis în 1990 să plece din Germania.

Explozia de la Salzburg

În 1990 accepta propunerea celor de la Austria Salzburg. În campionatul austriac a stat doar un sezon, însă a fost de neoprit. În 32 de meciuri a punctat de 23 de ori, devenind în mai puţin de trei luni favoritul suporterilor. Aceştia au protestat vehement în vara anului următor, cînd clubul din Salzburg l-a vîndut lui Inter Milano. Cum s-a întîmplat frecvent cu mulţi dintre jucătorii care au semnat pentru nerazzurri şi Bierhoff nu a apucat să debuteze pe Giuseppe Meazza, pentru că a fost trimis în a doua divizie, la Ascoli Piceno şi a rămas acolo patru ani, în 117 partide înscriind 48 de goluri, o medie foarte bună pentru un atacant din Serie B.

Uitat de Inter, valorificat de Milan

Inter însă nu i-a acordat nici un moment vreo şansă, punîndu-se fireasca întrebare de ce l-a mai cumpărat. Următorii trei ani au făcut din german un star. A semnat cu Udinese şi a ajuns unul dintre cei mai buni atacanţi din prima divizie. Trei ani a stat în Friuli, înscriind 57 de goluri în 86 de confruntări. Cînd clubul a decis în vara lui 1998 să accepte oferta lui AC Milan tifosii bianconeri au fost la un pas de o mare revoltă, ameninţînd conducerea, în frunte cu familia Pozzo, că le va da foc. În cele din urmă lucrurile s-au calmat şi Bierhoff a atins punctul maxim al carierei, trei ediţii jucate, culmea, în tricoul marilor duşmani ai Interului în capitala Lombardiei! 91 de jocuri a susţinut Olivier pentru rossoneri şi a punctat de 37 de ori, ajutînd la obţinerea unui scudetto chiar în primul an de la venire, în 1998.

Neamţul anului venea din străinătate!

În 1997 Bierhoff a reuşit performanţa de a termina primul în ierarhia marcatorilor în Serie A, cu 27 de goluri, iar imediat a mai venit o recompensă, absolut neaşteptată, fiind desemnat în ţara sa drept cel mai bun jucător german. Absolut incredibil, dacă raportăm la faptul că în Bundesliga Bierhoff a fost nimeni, dar odată plecat afară a ajuns să fie considerat cel mai bun de către compatrioţi şi să fie chemat de 70 de ori la echipa naţională. A debutat în 1996 la un meci amical cu Portugalia, iar la a doua prezenţă reuşea cele două goluri în victoria în faţa Danemarcei. A fost prezent la două turnee finale de Euro, 1996 şi 2000 şi la două de mondiale, în 1998 şi 2002. A punctat de 37 de ori pentru echipa naţională, fiind autorul celui mai rapid hat-trick al Germaniei, pe 20 august 1997, cînd a intrat în a doua repriză a partidei cu Irlanda de Nord şi a marcat de trei ori în numai şapte minute!

“Dubla” unei rezerve a adus titlul european

Pentru prima dată cînd Germania a obţinut un trofeu sub formă unificată statal a fost la Euro 1996. Olivier Bierhoff a jucat un singur meci titular, în grupe cu Rusia, iar în sferturi şi semifinale nici nu a fost luat în calcul. Antrenorul Berti Vogts avea mai multe opţiuni de valoare în avanposturi, începînd cu Jurgen Klinsmann. De aceea numele lui Bierhoff nici nu a apărut vreodată pe lista marcatorilor pînă la finală. În ultimul act al competiţiei jucate în Anglia, Germania a reeditat finala din 1976 împotriva Cehiei şi, la fel ca atunci, nu a existat învingător în 90 de minute. Patrick Berger a deschis scorul pentru cehi din penalty, după care Berti Vogts a riscat totul pe atac. În minutul 69 l-a scos pe mijlocaşul Mehmet Scholl şi l-a introdus pe Bierhoff. După numai patru minute acesta trimitea jocul în prelungiri. Care au durat doar patru minute, pentru că Bierhoff s-a transformat în îngerul naţiunii germane, e drept, cu largul concurs al portarului Kouba, care a scăpat mingea şutată de Olivier printre mîini. Fiind regula golului de aur în vigoare, Germania a devenit campioană europeană.

Însurat cu fosta iubită a lui Drazen Petrovici

S-a retras din postura de jucător în 2003, an în care a jucat pentru Chievo Verona. Întrucît are studii de management, a fost recrutat în 2004 în staff-ul administrativ al echipei naţionale, unde activează şi în prezent. A participat în mai multe rînduri şi la prezentări de modă, în special pe cînd era la Milano, fiind considerat un bărbat atractiv, care se pliază bine în rolul de fotomodel.
Este căsătorit din 2003 cu fotomodelul Klara Szalantzy, cu care are o fetiţă. Actuala soţie a fost iubita celebrului baschetbalist Drazen Petrovici, decedat într-un accident de maşină în 2001. Este un participant activ la lupta dusă cu extrema dreaptă, în special împotriva grupului Pegida, care cere vehement înlăturarea emigranţilor şi mai ales a musulmanilor din spaţiul german.

Audi A3, lovitura din 1996

1996-audi a3

Audi A3 este o maşină de segment C, adică de dimensiuni medii. Pînă astăzi au fost puse în vînzare trei serii, 8L între 1996-2003, 8P între 2003-2013 şi 8V, din 2012 şi pînă în prezent. Ideea de a se construi un prototip compact pe bazele lui Volkswagen Golf era în proiect încă de la începutul anilor 90 ai secolului trecut, dar a devenit realitate abia în 1996. A fost utilizată baza mecanică de la Wolkswagen Golf serie IV. Caracteristicile de bază erau capacitate 1600 cm cubi, 4 cilindri, 102 CV, motor Diesel. Lungime 4,15, lăţime 1,73, înălţime 1,40, masă de la 1090 la 1320 kg.

57 de goluri în 86 de meciuri pentru Udinese a marcat Bierhoff, cifre ce i-au adus transferul la AC Milan în 1998

20 august 1997 este data la care atacantul a realizat cel mai rapid hat-trick din istoria naţionalei Germaniei: contra Irlandei de Nord, în doar 7 minute! Intrase la pauză!