Life

Manelele s-au mai auzit pe scene mari și înainte să cânte Babasha cu Coldplay. Momentele care au condus la decizia trupei britanice! Manelistul revine pe scena trupei

Momentul Babasha de la concertul Coldplay nu este primul în care manelele răsună pe scene uriașe. Cine sunt predecesorii artistului.
13.06.2024 | 18:15
Manelele sau mai auzit pe scene mari si inainte sa cante Babasha cu Coldplay Momentele care au condus la decizia trupei britanice Manelistul revine pe scena trupei
Momentele din anii trecuți în care manelele s-au auzit pe scene mari. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Artistul momentului, în prezent în România, este Babasha. Un tânăr care nu doar că a explodat trendingul YouTube-ului românesc cu piesele sale, dar care acum a scandalizat mii de oameni după ce a urcat pe scenă la Coldplay, invitat fiind de reprezentanții formației. Deși e prima dată pentru el, cazuri similare s-au mai întâmplat în trecut. Pe ce scene mari s-au mai auzit ritmuri balcanice?

Înainte de Babasha și Coldplay au fost alții. Momentele în care manelele au răsunat pe scene mari

Românii l-au huiduit pe Babasha, care, ales de cei de la Coldplay, a urcat cu membrii trupei britanice pe scenă, în concertul susținut miercuri, 12 iunie 2024, la București. Tânăr, la început de drum, dar cu peste 7.000.000 de vizualizări la o piesă lansată pe 1 iunie pe YouTube, artistul a fost catalogat de Chris Martin drept „prieten”.

ADVERTISEMENT

Semenii lui, însă, cei care și-au cumpărat bilet la concert pentru a asculta „altceva”, l-au umilit și au știrbit fericirea antingerii unui vis. După asta, a împărțit țara în două cum a făcut Moise cu Marea Roșie.

Unii l-au felicitat pentru curaj, l-au compătimit pentru suferință și și-au arătat susținerea. Alții au continuat să afirme că locul lui Babasha și al manelelor nu era pe o scenă atât de mare, în deschiderea trupei Coldplay.

ADVERTISEMENT

Realitatea, dincolo de cifrele de pe YouTube, ale lui și ale altor maneliști celebrii, este că ritmurile balcanice s-au mai auzit și până acum pe scene mari. Iar fenomenul, la fel ca trapanelele, ia amploare în țara noastră.

Johnny Depp, prietenul Clejanilor

Fulgy este unul dintre cei care au sărit să-l apere pe Babasha. Și nu este deloc pe lângă subiect, pentru că face parte din familia care a dus lăutăria la Hollywood. Pe Clejani și Johnny Depp îi leagă o adevărată prietenie.

ADVERTISEMENT

Vioara, țambalul și contrabasul, împreună cu vocile artiștilor români, s-au auzit în The Man Who Cried, film apărut în anii 2000. După ce s-au cunoscut, Clejanii au ajuns să stea zile în șir în casa marelui actor. Ioniță de la Clejani a povestit că Johnny Depp trebuia chiar să-l boteze pe Fulgy.

În plus, el și Viorica au fost invitați să joace în filmul regizat de el, „Modi”. Artiștii români, care e drept, nu cântă manele, ci lăutărească și muzică de petrecere, au fost îmbrăcați de designerul care a creat și costumele din Pirații din Caraibe, după cum a povestit cântăreața pentru click.ro. 

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în 2019, la Premiile Gopo, trupa lui Dan Bursuc, Kana Jambe a cântat… manele. Și atunci, mai multe personalități ale lumii teatrului și filmului au criticat aspru momentul. La momentul respectiv, organizatorii au afirmat că și-au dorit ca asta să fie „o pledoarie pentru diversitate, acceptare şi toleranţă”, conform adevărul.ro. 

Adrian Minune, la Neversea

Înainte să cânte Babasha în deschiderea Coldplay, Salvatore Ganacci a mixat pe scena Nervesea, în anul 2029, celebra piesă „Așa sunt zilele mele” a lui Adrian Minune. Invitat din nou la festival în 2023, nu doar că a mai pus o melodie a manelistului, dar a adăugat și din repertoriul lui Florin Salam.

Cât despre Gheboasă, care anul trecut a cântat la Untold, acesta a stârnit un alt scandal. Versurile pieselor sale au revoltat publicul și, astfel, acesta s-a trezit că a fost amendat. Artistul a pus atunci totul pe seama rasismului.

Van Damme s-a distrat pe ritmuri de manele împreună cu Dani Mocanu

În timp ce românii l-au huiduit pe Babasha pentru că a cântat manele la concertul Coldplay, în 2021, atunci când a venit în România, Jean Claude Van Damme s-a distrat pe ritmuri orientale. Iar călăuză prin acest gen muzical i-a fost nimeni altul decât Dani Mocanu.

Mai multe videoclipuri cu cei doi au circulat atunci în mediul online. Celebrul actor de la Hollywood și manelistul se țineau de gât, în timp ce fredonau versuri compuse pe loc. Altă dată, se distrau pe melodiile lui Tzancă Uraganu.

Babasha ar urma să urce pe scenă cu Coldplay încă o dată

În timp ce a împărțit România în două și în ciuda huiduielilor, Babasha ar urma să urce pe scenă cu Codlplay și pe 13 iunie, notează cancan.ro. Așa a fost înțelegerea și nici Chris Martin, nici manelistul nu ar fi dat înapoi. Astfel, probele de sunat ar fi rămas în picioare. Diferența este, însă, că manelistul ar urma să schimbe piesa.

„Pentru cine nu știe, cei de la Coldplay au vrut să facă un moment cu un artist român pentru concertul lor, cel de pe 12 și 13 iunie. Ei s-au uitat în topuri muzicale și m-au văzut pe mine. Ei personal i-au contactat pe impresarii mei.

Nu știu câți dintre voi ați fi refuzat o astfel de oportunitate. Pentru că vorbim despre un alt nivel. Și, indiferent de toate huiduielile din lume, tot aș fi acceptat. Așa ceva este o dată în viață. Am avut și o probă de sunet înainte, pentru că așa este normal, cu Chris Martin personal. Lui i-a plăcut foarte tare de mine. Nu mă așteptam în viața mea să fie chiar atât de rău”, este răspunsul oferit de Babasha după ce a fost huiduit.

ADVERTISEMENT
Tags: