News

Manifestație de proporții la Praga. Protestatarii, acuzați de premierul Cehiei că servesc interesele Rusiei

Aproximativ 70.000 de cehi au participat sâmbătă la o demoonstrație la Praga, în care au cerut neutralitatea Cehiei și încheierea de contracte de furnizare a gazelor din Rusia.
04.09.2022 | 15:14
Manifestatie de proportii la Praga Protestatarii acuzati de premierul Cehiei ca servesc interesele Rusiei
Primul-ministru ceh, Petr Fiala/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zecile de mii de protestatari de la Praga au cerut guvernului ceh să ia măsuri pentru controlul prețurile la energie, exprimându-și totodată opoziție față de Uniunea Europeană și NATO, informează AFP, preluată de Agerpres.

Demonstrația a fost organizată de formațiuni politice radicale, precum Partidul Comunist, dar și partide de extremă-dreapta și s-a desfășurat în Piața Václav din centrul orașului.

ADVERTISEMENT

Manifestanții s-au pronunțat pentru neutralitatea Cehiei, țară care în momentul de față deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și renunțarea la sancțiunile împotriva Rusiei astfel încât să fie încheiate contracte de furnizare a gazelor între Praga și Mosocova.

Scopul demonstraţiei noastre este de a cere o schimbare, în special rezolvarea problemei preţurilor la energie, mai ales la electricitate şi gaz, care ne va distruge economia în această toamnă”, a declarat unul dintre organizatori, Jiri Havel.

ADVERTISEMENT

Protestul a avut loc la o zi după ce guvernul de la Praga a supraviețuit unei moțiuni de cenzură depusă de opoziția care reclamat creșterea prețurilor la energie și, implicit, a inflației.

Criza energetică a amplificat instabilitatea politică, mai ales că inflația a atins niveluri record în Europa în ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru Petr Fiala, liderul unei coaliții de centru-dreapta alcătuită din cinci partide, a afirmat că cei care au ieșit în stadă sunt nepăsători față de interesele Cehiei.

Protestul din Piaţa Václav a fost organizat de forţe politice care sunt pro-ruse, care sunt apropiate de poziţii extreme şi sunt împotriva intereselor Republicii Cehe”, a spus Fiala.

ADVERTISEMENT

Guvernul Fiala a adoptat o poziție dură față de agresiunea Rusiei în Ucraina, furnizând armament și ajutor umanitar Kievului imediat după declanșarea invaziei.

ADVERTISEMENT