News

Manifestație uriașă la Madrid împotriva avortului! 25.000 de oameni cer autorităților din Spania să îl interzică legal, după modelul SUA

După ce în SUA a fost abrogat dreptul constituțional la avort, 25.000 de oameni din Madrid au manifestat pe străzile capitalei Spaniei pentru a cere o legislație asemănătoare.
26.06.2022 | 20:49
Manifestatie uriasa la Madrid impotriva avortului 25000 de oameni cer autoritatilor din Spania sa il interzica legal dupa modelul SUA
La Madrid, 25.000 de oameni s-au strâns pentru a manifesta împotriva avortului / Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

25.000 de oameni au cerut autorităților spaniole, pe străzile din Madrid, ca legislația cu privire la avort să fie înăsprită. Sub sloganul ”Viața noastră este în joc”, manifestanții care susțin că sunt proviață au cerut schimbarea legilor care ar fi, susțin ei, împotriva adevărului și naturii umane.

Manifestație uriașă la Madrid! 25.000 de oameni au protestat împotriva avortului

În jur de 25.000 de oameni, strânși de 200 de organizații care se definesc proviață și împotriva avortului, au manifestat pe străzile capitalei Spaniei, Madrid, în încercarea de a demonstra autorităților că legislația permisivă cu privire la avort este o greșeală.

ADVERTISEMENT

Conform Libertatea, manifestanții au avut pancarte și au scandal mesaje precum ”Avortul este crimă”, ”Ajunge!”, ”Da, vieții”, ”Da, familiei”, considerând că legile actuale trebuie schimbate de urgență pentru că ar fi ”împotriva adevărului și a naturii umane”.

Conform sursei citate, manifestația a fost prilejuită și de recenta decizie luată de Curtea Supremă din SUA care a revocat dreptul consituțional al femeilor de a avorta, iar mai multe state americane au interzis, practic, acest procedeu medical.

ADVERTISEMENT

”Sentința Curții Supreme din Statele Unite, care a abrogat dreptul la avort, este una care dă speranță”, a spus, citată de Libertatea, Nayeli Rodríguez, unul organizatorii acțiunii din Madrid, pe ce scena din Plaza de Colón. O altă manifestantă a explicat că decizia americanilor este esențială pentru viitorul organizaților care se pretind proviață și oferă speranță în această direcție.

De asemenea, protestatarii din Madrid cer ca proiectul de reformă propus de guvernul spaniol care prevede ca avortul să fie permis fetelor încă de la vârsta de 16 ani, fără acordul părinților, să fie respins.

ADVERTISEMENT

Cum protestul proviață a avut loc în timp ce alți madrileni manifestau împotriva summit-ului NATO care va avea loc în capitala Spaniei, organizatorii care susțineau limitarea avortului au precizat că nu sunt mânați de scopuri politice sau susținut de vreun partid.

Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul constituțional la avort

Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul constituțional la avort al femeilor, o decizie care avea, deja, 40 de ani, și care a provocat controverse cât se poate de aprinse în întreaga lume. Decizia luată de judecătorii Curii Supreme complică viața a milioane de femei din mai multe state americane care, de acum, nu mai permit realizarea avorturilor la cerere.

ADVERTISEMENT

În momentul în care Curtea Supremă a publicat decizia prin care au revocat dreptul la avort ca fiind unul constituțional, politicieni din toată lumea s-au declarat șocați de ceea ce au numit un regres în apărarea drepturilor femeilor.

De asemenea, în Statele Unite ale Americii au avut loc ample manifestații de stradă, zile la rândul, oamenii fiind revoltați de decizia judecătorilor de la Curtea Supremă. Iar dacă state, conduse în general de republicani conservatori, au anunțat deja că avortul a devenit interzis, altele, precum California, au promis că vor rămâne un refugiu pentru femeile care vor să apeleze la această procedură medicală.

Între timp, în Franța, partidul actualului președinte, Emanuel Macron, se pregătește să modifice Constituția pentru a prevedea, explicit, dreptul femeilor la avort, în ciuda opoziției de extremă-dreapta.

ADVERTISEMENT