News

Manual şcolar pentru clasa a VI-a, realizat cu paragrafe din Wikipedia. Cine a descoperit plagiatul

15.02.2021 | 16:32
Manual scolar pentru clasa a VIa realizat cu paragrafe din Wikipedia Cine a descoperit plagiatul
Textul de pe Wikipedia e identic cu cartea de istorie
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației e acuzat că a girat un plagiat, după ce un text de pe Wikipedia a ajuns în manualul de istorie de clasa a VI-a.

Manualule apărut în anul 2018 sub egita Ministerului Educației Naționale, la Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, sub semnătura autoarei Magda Stan.

ADVERTISEMENT

Conform Adevărul, Ministerul Educației a permis ca textele preluate de pe Wikipedia să apară în manuale, deși acest lucru este contraindicat.

Ministerul Educației, scandal de plagiat cu o carte de istorie

Potrivit sursei citate, la pagina 68, textul care face referire la „Revoluția din Anglia” e copiat integral de pe Wikipedia, cel mai probabil copy-paste.

ADVERTISEMENT

Descoperirea a fost făcută de profesorul de istorie Florinel Agafiței din Focșani, care a observat că cele două texte sunt identice, după confruntare.

În lucrarea „revoluția glorioasă” de pe site-ul Wikipedia e specificat că „textul e disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice”.

ADVERTISEMENT
Cartea de istorie publicată de minister
Cartea de istorie publicată de minister
Textul de pe Wikipedia, identic cu cel din carte
Textul de pe Wikipedia, identic cu cel din carte

Manualul, oricare ar fi el, cu un autor sau mai mulţi, trebuie să fie impecabil construit, logic şi legic. Nu încape, sub nici o formă, hoţia intelectuală sau cum i se mai spune, plagiatul. Totul a fost preluat de acolo, cu punct, cu virgulă şi cu paranteze…autoarei Magda Stan nu i-a scăpat nimic, inclusiv virgulele de după paranteze!!!

Manualul a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3970/15.06.2018, fiind distribuit gratuit elevilor. Mai multe, ce pot adăuga…ministerul să-şi facă ordine, mai întâi, acolo sus, unde se aprobă asemenea porcării, apoi să privească spre truditorii din brazdă care caută să-şi facă datoria, ferindu-se de asemenea manuale-plagiat şi predând după cum ştiu ei mai bine… Personal, pe asemenea pseudo-autori, pseudo/experţi, să nu-i văd la uşa clasei mele!

ADVERTISEMENT

Încerc să-mi feresc elevii de mizeriile, neprofesionalismul zilei şi de toţi codoşii care le pot strica mintea cu formule de genul, merge şi aşa… Îmi invit colegii de breaslă să fie alături de mine în această vânătoare de vrăjitoare/plagiatoare, mărind zestrea nefastă a descoperirilor unor astfel de tertipuri, mari aducătoare de bani nemeritaţi şi false prestigii”, a scris profesorul Florinel Agafiței.

ADVERTISEMENT