News

Manuscrisul lui Einstein despre teoria relativităţii generale, scos la vânzare. Valorează milioane de euro

Cel mai prețios manuscris al lui Albert Einstein, despre teoria relativității generale, a fost scos la vânzare. Lucrarea formată din peste 50 de pagini valorează o sumă uriașă.
22.11.2021 | 10:46
Manuscrisul lui Einstein despre teoria relativitatii generale scos la vanzare Valoreaza milioane de euro
A fost pus la vanzare manuscrisul lui Albert Einstein despre teoria relativitații generale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Manuscrisul nu va fi oricum pus la vânzare, ci în cadrul unei licitații care va fi organizată marţi, la Paris, în două locații: Christie’s Franţa și Casa de licitații Aguttes.

”Acesta este, fără îndoială, cel mai preţios manuscris al lui Einstein propus vreodată la licitaţie”, au anunțat cei de la Christie’s Franţa, potrivit phys.org.

ADVERTISEMENT

Suma estimată pentru manuscrisul lui Albert Einstein

Manuscrisul renumitului om de știință ar valora o sumă estimată până în trei milioane de euro. Conține 54 de pagini, iar 26 dintre acestea au fost scrise de însuși Albert Einstein.

Documentul a fost scris între anii 1913 şi 1914, la Zurich (Elveţia), așadar înainte de Primul Război Mondial, dar și la începutul acestuia. Cel care s-a ocupat cel mai mult de acest lucru a fost celebrul fizician, Michele Besso, confident al lui Einstein.

ADVERTISEMENT

”Manuscrisul ne-a parvenit, aproape miraculos: Einstein probabil nu s-ar fi obosit să păstreze ceea ce i s-ar fi părut probabil doar o ciornă.

Documentele ştiinţifice olografe ale lui Einstein din această perioadă şi, în general, de dinainte de 1919, sunt extrem de rare.

ADVERTISEMENT

Fiind una dintre cele două ciorne ce documentează geneza teoriei relativităţii generale şi care ne-au parvenit, aceasta este o mărturie extraordinară a activităţii lui Einstein.

Ne permite o plonjare fascinantă în mintea celui mai mare om de ştiinţă din secolul XX”, au mai comunicat reprezentanții licitației, de la Christie’s Franţa.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă teoria relativității

Albert Einstein a descoperit două teorii ale relativității: una restrânsă și una generală. În primul rând, ambele teorii se referă la ceea se întâmplă cu timpul și mișcarea obiectelor.

Potrivit teoriei relativității restrânse, obiectele par mai grele și mai dense în sensul lor de mișcare. Potrivit teoriei relativității generale, ”curbura” spațiului influențează traiectoria obiectelor și a luminii.

Albert Einstein este considerat a fi unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii. El a revoluționat domeniul cu teoria relativității și a adus contribuții majore în fizica cuantică.

În anul 1921 a câștigat premiul Nobel pentru fizică. Este considerat, de asemenea, și unul dintre cei mai mari genii ai lumii.

ADVERTISEMENT