Conform comunicatului de presă remis de MApN, această campanie vizează ocuparea locurilor rămase neîncadrate în 2022. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale va organiza în intervalul 24 octombrie-11 noiembrie 2022 o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar.
Persoanele interesate au fost informate că au rămas disponibile 417 de locuri de rezervişti voluntari. Este vorba despre locuri disponibile pentru ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.
Pregătirea se poate face în unităţi militare din Bucureşti şi 19 judeţe. Printre ele sunt județele Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Vaslui şi Vrancea.
Ce trebuie să facă la sosirea la centrul militar acei cetăţeni care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar? Reprezentanții MApN au transmis că aceștia vor completa o cerere de înscriere şi vor prezenta actul de identitate, în original şi în copie.
Totodată, la sosirea în unitate, ei trebuie să prezinte și un certificat de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii. Mai multe, vor fi necesare actele de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă. Toate actele vor fi aduse în original şi în copie.
Persoanele care dețin permis de conducere eliberat de autorităţile române au fost. Mai este nevoie de livretul militar în original şi în copie, dar numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
Printre beneficii se numără creşterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie.
La acestea se adăugă solda gradului deţinut. Un alt beneficiu are legătură cu creşterea cuantumului indemnizaţiei de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie a gradaţiilor şi a soldei de comandă.
Totodată, va fi eliminată restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie în situaţia nesemnării/nefinalizării contractului. Vor fi eliminate și limitările cu privire la plecarea rezerviştilor voluntari în străinătate.
Mai mult, pentru rezerviştii proveniţi din cadre militare în activitate şi soldaţi/gradaţi profesionişti, în primul an de la trecerea în rezervă, repartizarea în funcţie se va face fără susţinerea probelor de selecţie.