Într-o perioadă în care coaliția discută despre reforma pensiilor speciale, asumată de România prin PNRR, de la vârful MApN s-a propus, surpriză, apariția unei noi categorii de pensionari speciali.
Într-un comunicat emis luni, 20 martie, MApN propunea ca personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională să aibă dreptul de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, similar cu prevederile aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor.
În ceea ce privește motivul care stătea la baza apariției noii categorii de pensionari speciali, MApN a venit cu explicații. ”În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională își desfășoară activitatea în unități militare, în aceleași locuri de muncă și împreună cu personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare”, spun inițiatorii proiectului.
Cu alte cuvinte, acest demers legislativ viza crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii.
Tot pe site-ul MApN, inițiatorii proiectului afirmă că adoptarea acestei inițiative legislative ar fi contribuit ”direct la creșterea performanței profesionale a personalului civil care desfășoară activități împreună și în aceleași condiții cu personalul militar și polițiștii”. Interesant este faptul că nu s-a spus nimic despre resursele bugetare pentru apariția a încă unei categorii de pensionari ”speciali”.
Tentativa celor de la MApN nu a avut viață lungă. Tot pe 20 martie, la câteva ore distanță, ministerul explica pe scurt că a retras proiectul legislativ tocmai lansat. Motivul: ”ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment”.
”Ministerul Apărării Naţionale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010. Decizia, ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparenţă decizională începută în data de 17 martie”, a transmis MApN, într-o informare de presă.
Propunerea legislativă putea fi consultată pe pagina de internet a MApN. Nici acolo nu mai apare postată, fiind ștearsă. Potrivit MApN, procedura de transparenţă decizională pentru acest proiect de act normativ a început în data de 17 martie.
În România, conform datelor oficiale, pensionarii speciali primesc, în medie, în fiecare lună, 8.800 de lei. E o sumă de cinci ori mai mult decât cea a pensionarilor obișnuiți. În 2022, statul român a plătit 197.134 de pensii militare. Aici sunt incluse Armata, Poliția, Jandarmeria și serviciile secrete.