Locuitorii din Constanța au primit mesaje RO-Alert în care erau îndemnați să se adăpostească. A fost prima dată când s-a emis o astfel de alertă doar pentru Constanța și pentru zona litoralului. MApN vine cu lămuriri.
Autoritățile au informat că, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a identificat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă din largul Mării Negre, la aproximativ 150 de kilometri de localitatea Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.
„Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională”, a transmis, joi seară, Ministerul Apărării.
MApN a făcut precizări cu privire la măsurile luate. Pentru monitorizarea situației s-au ridicat de la sol două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihai Kogălniceanu. Mai mult, autoritățile au confirmat faptul că au decolat și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
„Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională.
Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar”, a precizat MApN, într-un comunicat.
Totodată, autoritățile au precizat că radarele au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 kilometri. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta.
„Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, în cursul dimineţii, cercetări în zonă”, a mai transmis ministerul.