News

MApN a schimbat furnizorul de kerosen după ce i s-au stricat MIG-urile. Noul partener a fost cercetat de DNA

Ministerul Apărării Naționale a semnat un contract pentru livrare de combustibil de aviație cu o firmă care a fost cercetată într-un dosar de corupție.
11.12.2022 | 08:23
MApN a schimbat furnizorul de kerosen dupa ce i sau stricat MIGurile Noul partener a fost cercetat de DNA
Avioanele MApN vor zbura cu kerosen livrat de firma Eurospeed Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Facebook MApN/eurospeed.ro
ADVERTISEMENT

În această toamnă presa a scris pe larg despre faptul că mai multe MIG-uri ale Armatei Române s-au stricat după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate. Responsabilă de situație a fost firma Jetfly Hub SRL, cea care a livrat timp de patru ani combustibil turboreactor de reacție, în urma unui contract semnat în 2017 și care a ajuns la suma năucitoare de 640,9 milioane de lei, adică aproximativ 130 milioane de euro.

Nou contract pentru livrarea kerosenului are o valoare de 3,5 milioane dolari

MApN a dat în judecată firma acuzată că a înlocuit o parte din kerosenul original cu altul contrafăcut, prejudicul fiind estimat la 6,5 milioane de euro, cât a costat repararea avioanelor. Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au considerat că avioanele Armatei reprezintă bunuri de interes strategic și că avarierea lor reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a capacității de apărare a țării.

ADVERTISEMENT

„Neconformitățile existente, constatate cu privire la specificaţiile tehnice ale carburanţilor proveniţi din cele trei vase, au condus la deteriorarea unor aparate de zbor tip MIG 21 Lancer, care au ajuns în custodia SC Aerostar SA Bacău, unitatea de specialitate din România responsabilă cu reparaţia şi service-ul aeronavelor militare”, se arată în dosar.

Potrivit unui raport efectuat de World Air Forces, România se plasează pe poziția a șaisprezecea în Europa în ceea ce privește dimensiunea aviației de luptă, cu 17 avioane F-16 Fighting Falcon și 15 aparate MiG-21 LanceR.  În curând, vor fi livrate 32 de aeronave F-16 la mâna a doua din Norvegia. În acest context, MApN a căutat un alt furnizor pentru livrarea de kerosen.

ADVERTISEMENT

Pe 10 iulie 2022, Ministerul Apărării Naționale, prin UM 0929, a postat un anunț de participare pe portalul achizițiilor publice, consultat de FANATIK, obiectul achiziției fiind „Furnizare combustibil pentru turboreactoare de aviație tip JET A1”, valoarea totală a acordului cadru, semnat pe 7 noiembrie 2022, cu firma Eurospeed SRL, fiind de 3.478.420,56 dolari.

MApN a comandat peste 2.600 tone de kerosen

„Furnizare combustibil pentru turboreactoare de aviație tip JET A1 direct în rezervoarele aeronavelor (elicopterele) beneficiarului, pe aeroporturile București – Băneasa, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Suceava, Sibiu, Bucureşti – Otopeni, Mihail Kogălniceanu, Cluj Napoca, Timișoara, Bacău, Craiova, Iași, Arad și Oradea”, se menționează în descrierea achiziției.

ADVERTISEMENT

Combustibilul a fost împărțit în șapte loturi, pentru fiecare aeroport unde urmează să se facă livrarea: 10 tone pentru Arad, 10 tone pentru Baia-Mare, 16 tone pentru Târgu-Mureș, 2.400 tone pentru București Băneasa, 10 tone pentru Satu-Mare, 160 tone pentru Sibiu și 20 tone pentru Suceava. În total, acordul cadru prevede livrarea a 2.626 tone de kerosen tip JET A1, ceea ce înseamnă că o tonă a costat 1.324,6 dolari.

Pe 8 noiembrie 2022, între UM 0929 și furnizorul Eurospeed s-a semnat și un prim contract subsecvent, în valoare de 43.637,95 dolari. În documentul consultat de FANATIK se arată că cel mai mic contract subsecvent pentru un aeroport are în vederea livrarea a 3 tone de kerosen. După problemele apărute în contractul cu Jetfly HUB SRL, MApN nu a mai semnat un acord pe termen lung și pe o sumă imensă, preferând să-i fie livrate cantități mai mici.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au descins în 2014 la sediul firmei Eurospeed

Cu toate acestea, noul partener al MApN are și el un trecut controversat. În decembrie 2014, procurorii DNA au cercetat mai multe firme în dosarul CNADNR. Ei au efectuat cercetări într-o cauză penală ce viza suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2008 – 2014. Potrivit comunicatului DNA, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 30 locații din toată țara, printre care și sediul Eurospeed, care derulase mai multe contracte cu CNADNR.

„Descinderi la sediul societății Eurospeed SRL din Șcheia-Suceava. Procurorii DNA însoțiți de jandarmi au descins la sediul societății sucevene după ce oamenii legii au adunat probe din care să rezulte că firma a câștigat contracte cu CNADNR într-un mod nu tocmai legal. Eurospeed aparține lui Dan Pavăl și se ocupă cu comercializarea autovehiculelor de mare tonaj”, a scris suceavanews.ro.

În acest scandal a mai apărut informația că Dan Pavăl, patronul Eurospeed, a donat 350.000 lei, în 2009, pentru campania la alegerile prezidențiale a lui Sorin Oprescu, plus alți 80.000 lei pentru campania la primărie a aceluiași Sorin Oprescu. Revista Kamikaze a dezvăluit că Eurospeed a câștigat într-un an contracte de 1,8 milioane de lei cu Primăria Capitalei, când Oprescu se afla în fruntea instituției. Ulterior, nu au mai apărut informații legate de implicarea Eurospeed în dosarul CNADNR.

ADVERTISEMENT