Aproximativ 4.000 de soldați și peste 900 de echipamente militare din zece state membre NATO vin în România pentru un exercițiu de amploare care se va desfășura între 5 și 23 mai. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, este vorba despre Dacian Spring 2025, un antrenament militar multinațional impresionant organizat de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. Vor participa militari din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și SUA.
Exercițiul are ca scop consolidarea apărării colective și îmbunătățirea coordonării între trupele aliate. Primele trupe au început deja să intre în țară pe 16 aprilie, prin punctul de trecere a frontierei de la Nădlac. Echipamentele și personalul militar se vor deplasa pe cale rutieră către poligonul Bogata, una dintre locațiile unde se vor desfășura simulările tactice.
Dacian Spring 2025 se va desfășura în mai multe poligoane din România – Smârdan, Cincu, Capu Midia, Bogata și Frecăţei. Printre scenariile de luptă planificate se regăsesc situații complexe de apărare. Acestea vor testa capacitatea de răspuns rapid a trupelor aliate.
„Exerciţiul are ca obiectiv principal exersarea unei operaţii de apărare colectivă şi consolidarea integrării forţelor participante în arhitectura de comandă şi control a HQ MND-SE. În cadrul DASP 25 va avea loc, în premieră, dislocarea unui batalion de manevră belgian pe teritoriul României. Primele efective intră în ţară astăzi, 16 aprilie, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, şi se vor deplasa pe cale rutieră către poligonul Bogata”, se arată în comunicatul MApN.
Toate acordurile bilaterale semnate între România și Statele Unite, inclusiv cele privind staționarea trupelor americane pe teritoriul țării noastre, sunt în vigoare și adaptate constant în funcție de evoluțiile de securitate din regiune. Potrivit unor surse din domeniul apărării, citate de Agerpres, aceste documente stau la baza unei colaborări strânse și eficiente între cele două state.
România găzduiește facilități strategice importante, precum Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde forțele americane sunt prezente în sistem rotațional, sau sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, complet integrat în arhitectura de apărare a NATO.
Guvernul român intenționează să facă o investiție majoră pentru modernizarea Bazei de la Kogălniceanu, evaluată la peste 2,5 miliarde de euro. Proiectul se va desfășura în patru etape, pe o durată de 20 de ani, și va transforma această locație într-un centru regional strategic al NATO, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari, români și aliați. În acest moment, peste 1.700 de militari americani sunt dislocați în România, cei mai mulți fiind repartizați în bazele de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.