News

MApN ar refuza ca România să doneze sistemul Patriot Ucrainei. Decizia va fi anunțată în CSAT

MApN nu ar vrea ca România să trimită sistemul Patriot Ucrainei. Raportul Ministerului Apărării Naționale a ajuns la președinte.
19.06.2024 | 13:38
MApN ar refuza ca Romania sa doneze sistemul Patriot Ucrainei Decizia va fi anuntata in CSAT
MApN ar refuza ca România să doneze sistemul Patriot Ucrainei. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

MApN ar refuza ca România să doneze sistemul Patriot Ucrainei. După ce ministrul Apărării ar fi discutat cu mai mulți generali din cadrul Armatei Române, s-a ajuns la această concluzie, potrivit unor surse citate de Digi 24.

MApN nu ar vrea ca România să trimită sistemul Patriot Ucrainei

De altfel, Raportul Ministerului Apărării Naționale (MApN) a fost trimis către președintele Klaus Iohannis. Însă, decizia finală va fi anunțată în ședința CSAT de joi, în cadrul căreia se va discuta despre această posibilitate.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, nu este exclus ca rachete Patriot să fie, totuși, livrate Kievului, în ciuda recomandărilor conducerii MApN. În cazul donării echipamentelor militare, reprezentanții Armatei trebuie să-și expună punctul de vedere.

În acest context, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a purtat ample discuții cu generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, dar și cu alți reprezentanți din cadrul Armatei. În urma acestor discuții, s-ar fi stabilit că deocamdată nu este recomandat ca sistemul să ajungă la Ucraina, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

MApN susține că România riscă să nu mai primească înapoi un astfel de sistem dacă va fi trimis Kievului. Amintim că președintele american Joe Biden a solicitat țării noastre să livreze Patriot Ucrainei, discutând în acest sens cu președintele Klaus Iohannis, într-o vizită oficială a șefului statului în SUA.

Iohannis a precizat că, totuși, nu ar accepta ca România să rămână descoperită. „E inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. În măsura în care se cedează ceva, România trebuie să primească ceva”, declara președintele României.

ADVERTISEMENT

Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării va avea loc joi

Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocată de președintele Klaus Iohannis pe 20 iunie 2024, la Palatul Cotroceni, urmând să fie analizat subiectul privind transferul sistemului Patriot.

O decizie oficială va fi anunțată ulterior. Țara noastră a achiziționat șapte sisteme Patriot, în valoare de patru miliarde de dolari. Dintre acestea, patru vor fi folosite de Forțele Aeriene, iar trei de Forțele Terestre din România.

ADVERTISEMENT

În prezent, patru dintre ele au fost deja livrate de americani. Următoarele trei vor ajunge în România până în anul 2027. Amintim că din cele patru sisteme livrate, două sunt operaționalizate la ora actuală.

 

ADVERTISEMENT