Pe rețelele de socializare au apărut, în ultima vreme, clipuri cu tancuri sau coloane militare din țară și care sunt prezentate ca mișcări de trupă pentru criza din Ucraina.
Reprezentanții MApN transmit că imaginile nu sunt unele recente și că, de fapt, sunt mai vechi. Totodată, cei care le-au postat nu au vrut decât să creeze panică în rândul oamenilor, mai clarifică instituția.
”Atenție la clipurile virale cu coloane militare În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina.
Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin trei-patru luni, fie de noi, fie de alți utilizatori. De altfel, mulți dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanțele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente”, au scris pe Facebook, reprezentanții MApN.
Pentru a demonstra că situația nu are legătură cu tensiunile dintre Ucraina și Rusia, MApN a realizat un colaj video, notând că singurele imagini recente sunt cele din 22 ianuarie 2022. Acestea conțin carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial și importate din Bulgaria, de către o firmă cu sediul în Cehia.
”Am realizat, în videoclipul de mai jos, o recapitulare a acestor încercări de deformare a realității, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse.
De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia.
Și care, evident, au tranzitat România. Le veți vedea la finalul montajului video. Și acestea au fost prezentate în aceeași notă conspirativă, a mișcărilor neanunțate de trupe”, au mai scris cei de la MApN.
Ucraina este în continuare în pericol de a fi atacată de soldații Rusiei, aflați la graniță. În acest context, Joe Biden a convocat luni o videoconferință cu lideri europeni, precum:
În cadrul discuțiilor, Joe Biden a făcut apel la întărirea eforturilor diplomatice, iar liderii menționați au spus că vor să rezolve conflictul pe o cale pașnică.
Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat, de asemenea, CSAT, miercuri, 26 ianuarie, reuniune care va avea ca scop tot discuții despre ceea ce se întâmplă acum la granița Ucrainei.
”Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.