News

MApN cere modificarea proiectului de lege care se referă la pregătirea populaţiei pentru apărare. Care este cea mai importantă prevedere

MApN a anunțat marți că forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare, este în procedură de transparență legislativă.
05.07.2022 | 22:27
MApN cere modificarea proiectului de lege care se refera la pregatirea populatiei pentru aparare Care este cea mai importanta prevedere
MApN vrea să refacă rezerva de mobilizare. Foto: facebook.com/mapn.ro
ADVERTISEMENT

Conform comunicatului de presă remis pe site-ul MApN, odată terminată perioada de transparență legislativă, Guvernul României va transmite proiectul Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare.

MApN mai face un pas pentru adăugarea noii categorii de personal

Conform sursei citate, una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal. Este vorba despre categoria militar voluntar în termen în structurile Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, în prim-plan este şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că pe timp de pace, cetăţenii români cu domiciliul stabil în România și care au vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor putea solicita participarea pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază. Durata acestuia este de patru luni.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare. MApN a subliniat că rezerva de mobilizare s-a diminuat de la 1 ianuarie 2007, odată cu suspendarea serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Drepturi similare cu cele ale militarilor în termen

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

ADVERTISEMENT

La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari. Se va avea în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot complete structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

ADVERTISEMENT

Teoretic, nimeni nu scapă de un eventual război

Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată. Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război. În același context sunt vizate stărea de mobilizare și starea de asediu.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara.

Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege”, a mai arătat sursa citată.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Mirela Vadia, absentă de la TV. Ce a pățit vedeta
Mirela Vadia, absentă de la TV. Ce a pățit vedeta
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română