Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează oficial o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Rusiei cu privire la o serie de avioane F-16 care ar fi decolat din România către Ucraina.
De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în februarie 2022, până în prezent, presa de propagandă de la Moscova a difuzat mai multe informații false în legătură cu România și poziția țării noastre față de acest conflict.
Recent, în contextul în care statele NATO s-au pus de acord în legătură cu trimiterea de avioane F-16 în Ucraina, dinspre Federația Rusă au venit noi fake-news-uri care privesc România.
Într-un comunicat emis marți, Ministerul Apărării dezvăluie o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate regimului de la Kremlin. Rușii au scris recent de despre o serie de așa-zise misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spaţiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa.
Aşa-zise ‘surse’, neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile româneşti. Este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informaţii false.
Aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene Române execută misiuni de instruire şi de Poliţie Aeriană exclusiv în spaţiul aerian naţional, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislaţia internaţională.
Intenţia de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privinţa sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal şi nejustificat declanşat împotriva sa de Federaţia Rusă”, arată ministerul.
În același comunicat, MApN mai spune că, de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, România, stat NATO, ”a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional”.
”După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană și a celor de Poliție Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO”, spun autoritățile.