News

Ministerul Apărării anunță că o navă militară a Rusiei, aflată lângă Zona Economică a României, deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina

Ministerul Apărării Naționale a anunțat joi că o navă militară a Federației Ruse aflată la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României deviază sau oprește navele comerciale care se îndreptau spre Ucraina.
24.02.2022 | 13:40
Ministerul Apararii anunta ca o nava militara a Rusiei aflata langa Zona Economica a Romaniei deviaza sau opreste toate navele comerciale care merg spre Ucraina
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării din România a anunțat joi, în jurul orei 13.00, că o navă militară a Rusiei aflată la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României, însă în afara acestei zone, deviază sau oprește navele comerciale care se îndreptau spre Ucraina. În plus, Ministerul Apărării nu a confirmat informațiile apărute în spațiul public cu privire la o posibilă agresiune a forțelor ruse în zona Insulei Șerpilor.

„Cu privire la interdicțiile de navigație impuse de Federația Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene, facem următoarele precizări:

ADVERTISEMENT

Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din România.

Reprezentanții MApN au precizat de asemenea că nu pot confirma informațiile apărute în presa internațională cum că trupele ruse au invadat chiar și Insula Șerpilor.

ADVERTISEMENT

„Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor”, se mai arată în comunicatul MApN.

Autoritățile ucrainene au transmis puțin mai devreme că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră” și le-au cerut grănicerilor să se predea.

ADVERTISEMENT

„Două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră. Se aud amenințări de la ruși care cer ca militarii ucraineni să se predea. Agresorul a folosit canalul internațional de comunicare pentru siguranța navigației”, se arată în comunicatul citat de Digi24.

Cadrul legal din zona Mării Negre

Ministerul Apărării a transmis și o serie de articole din Legea nr. 17 din 7 august 1990 privind regimul juridic al apelor maritime ce reprezintă cadrul juridic pentru apele teritoriale ale României din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

„Pentru corecta înțelegere a situației la care facem referire, redăm câteva elemente cu privire la regimul juridic al mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice exclusive, așa cum sunt prevăzute de Legea nr. 17 din 7 august 1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României”, se mai arată în comunicatul MApN, înainte de a fi enumerate articolele de lege relevante.

Articolul 2
(1) Marea teritorială a României cuprinde fâșia de mare adiacentă țărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lățimea de 12 mile marine (22.224 m), măsurată de la liniile de bază.

Articolul 4
Limitele exterioare și laterale ale mării teritoriale, stabilite conform prevederilor art. 2 și 3, constituie frontiera de stat maritimă a României.

Articolul 7
Zona contiguă a României este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază stabilite în art. 2.

Articolul 8
În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea și reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor și reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar și al trecerii frontierei de stat.

Articolul 9
(1) Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale și adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane și jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia și coloanei de apă de deasupra, precum și în ceea ce privește diferitele activități legate de explorarea, exploatarea, protecția, conservarea mediului și gestionarea acestora.
(2) În condițiile specifice determinate de dimensiunile Mării Negre, întinderea zonei economice exclusive a României se stabilește prin delimitare, pe bază de acord încheiat cu statele vecine ale căror țărmuri sunt limitrofe sau situate față în față cu litoralul românesc al Mării Negre, ținându-se seama de faptul că lățimea maximă a zonei economice exclusive, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, ratificată de România prin Legea nr. 110/1996, poate fi de 200 mile marine măsurate de la liniile de bază prevăzute la art. 2.
(3) Delimitarea se face în conformitate cu principiile general recunoscute de dreptul internațional și cu respectarea legislației române, prin aplicarea, în funcție de circumstanțele specifice din fiecare sector de delimitat, a principiilor și criteriilor de delimitare general recunoscute, astfel încât să se ajungă la o soluție echitabilă.

Articolul 10
(1) În zona economică exclusivă România exercită:
a) drepturi suverane de explorare și exploatare, protecție, conservare și gestionare a tuturor resurselor naturale biologice și/sau nebiologice și a altor resurse care se află pe fundul mării, în subsolul acestuia, în coloana de apă, în spațiul aerian de deasupra acestuia;
b) drepturi suverane privind alte activități legate de explorarea și exploatarea zonei în scopuri economice, cum sunt producerea de energie cu ajutorul apei, al curenților și al vânturilor;
c) drepturi exclusive privind amplasarea și folosirea de insule artificiale, de instalații și lucrări destinate cercetării științifice, explorării și exploatării resurselor naturale din această zonă sau în alte scopuri economice;
d) jurisdicție privind:
– amplasarea și folosirea de insule artificiale, de instalații și lucrări;
– cercetarea științifică marină;
– protecția și conservarea mediului marin și a faunei marine;
e) alte drepturi prevăzute în prezenta lege sau în alte acte normative ale României și de normele general recunoscute ale dreptului internațional.
(2) Drepturile suverane și jurisdicția prevăzute la alin. (1) se realizează în conformitate cu legislația României.

ADVERTISEMENT