Echipajul ISU Galați a fost chemat în apropiere de zona unde ar exista rămășițe de dronă. Pe parcursul nopții au fost 11 apeluri la 112 legate de prezența dronelor, dintre care 9 la ISU Galați și două la ISU Tulcea. Din fericire nimeni nu a fost rănit, deși oamenii au fost rugați să se adăpostească în beciuri.
”Un echipaj de la ISU Galați a fost solicitat pentru asigurare zonă împreună cu IPJ și Poliția de Frontieră, în apropiere de Zătun, unde se presupune că au căzut rămășițe ale unei drone, până la sosirea echipelor MApN la locul evenimentului (locația 2 – zona Zătun)”, a transmis ISU Galați.
În urmă cu 12 ore, armata Rusiei a efectuat un nou atac cu drone în Ucraina, la granița cu România. Țara noastră a ridicat de la sol patru avioane de luptă de la bazele Borcea și Kogălniceanu. O dronă rusească a intrat câteva secunde în spațiul aerian românesc și a alertat autoritățile.
Locuitorii din Tulcea au primit inclusiv un mesaj RO-Alert prin care erau rugați să se adăpostească ”în beciuri”. Autoritățile au transmis atunci că au identificat ”posibile ținte în apropiere de granițele României”.
”Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă oamenilor să-și păstreze calmul și să-și ia măsuri de protecție. Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul!
Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”, era menționat în mesajul RO-Alert transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Reprezentanții ISU Tulcea au transmis că un locuitor din Grindu a sunat la 112, menționând că a auzit o bubuitură. Autoritățile au insistat asupra faptului că nu România este atacată de ruși, ci teritoriul ucrainean de pe graniță.
”Facem precizarea că în astfel de situații nu teritoriul Românesc este vizat de atacurile Federației Ruse, ci zone și obiective portuare aflate pe malul stâng al Brațului Chilia Veche și a fluviului Dunărea, pe teritoriul Ucrainei”, explică reprezentanții ISU.
Între timp, Donald Trump a demarat negocierile de pace pentru Ucraina, discuții care ar putea să redeseneze harta Europei de Est, conform specialiștilor. Pentru început, vineri la Munchen va avea loc o întâlnire care ar trebui să fie un prima pas oficial spre oprirea ostilităților.
Din păcate pentru Ucraina, planul lui Trump pare să includă o pace cu cedare de teritorii și fără nicio garanție de securitate. De altfel, internetul a devenit deja un adevărat câmp de luptă între susținătorii și contestatarii lui Donald Trump, acuzat de cei din urmă că transformă SUA într-un partener în care nimeni nu mai poate avea încredere.
”Am speranța că rezultatele acestei reuniuni vor fi pozitive. Este timpul să oprim acest război ridicol, în care au avut loc MOARTE și DISTRUGERI masive și total inutile”, a transmis președintele Trump, sigur pe el.