News

MApN pregătește achiziționarea de noi tancuri. Modelele care ar putea ajunge în dotarea Armatei Române

Într-un context geopolitic complicat, MApN pregătește din timp achiziționarea de noi tancuri. Ce modele ar putea ajunge în dotarea Armatei Române din 2023.
05.12.2022 | 23:49
MApN pregateste achizitionarea de noi tancuri Modelele care ar putea ajunge in dotarea Armatei Romane
Noi tancuri vor ajunge în dotarea Armatei Române. MApN ar putea alege între modelele Abrams și Leopard 2. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Războiul de la granițele României obligă țara noastră să-și accelereze politica de înarmare pentru a face față unor potențiale amenințări de securitate.

Noi tancuri vor ajunge în dotarea Armatei Române

Din 2023, MApN are în plan lansarea unui program care vizează achiziția de tancuri moderne. Experții militari au aflat deja modelele aflate în cărți pentru a ajunge în dotarea Armatei Române.

ADVERTISEMENT

Agresiunea Rusiei din Ucraina a arătat, în ultimele nouă luni, că tancurile pot fi în continuare foarte utile pe front. Nevoile Armatei Române în acest domeniu nu trebuie să sufere nicio amânare, cred specialiștii.

La ora actuală, Armata țării se bazează pe aproximativ 50 de tancuri relativ moderne TR-85M1 ”Bizonul”. În rest, mai există peste 100 astfel de blindate model TR-85 și un total similar de tancuri sovietice T-55.

ADVERTISEMENT

Responsabilii MApN au discutat în ultimii ani despre achiziționarea de tancuri germane Leopard 2. Din motive necunoscute, programul de înzestrare nu a fost demarat.

Din cauza tensiunilor de pe Flancul Estic al NATO, situația pare că s-a schimbat radical. ”Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor”, a declarat, recent, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

ADVERTISEMENT

MApN ar putea alege între modelele Abrams și Leopard 2

Oficialii MApN ar putea opta între două modele de tancuri cu performanțe remarcabile pe frontul de luptă.

Primul este modelul american Abrams M1A2 SEPv3. Acesta este furnizat de General Dynamics, o companie americană care acum produce în România, la Uzina Mecanică București (UMB), blindatele Piranha 5 pentru Armata României.

ADVERTISEMENT
Tanc Abrams
Tanc Abrams. Sursa foto: hepta.ro

Potrivit Adevărul.ro, Abrams este un tanc din generația III. Caracteristici principale: utilizarea unei puternice turbine cu gaz, adoptarea unui blindaj compozit sofisticat şi depozitarea muniţiei într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru o protecţie superioară a tanchiştilor.

Cu o greutate de 61,3 tone, tancul a fost aproape imbatabil în teatrele de război. A apărut de-a lungul anilor în operațiunile desfăşurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus.

  • 6 țări utilizează acest tanc: SUA, Egipt, Kuwait, Arabia Saudită, Australia și Polonia.

Un alt model care ar putea fi luat în calcul de MApN este Leopard 2. Vorbim de un tanc de luptă german dezvoltat de Krauss-Maffei pentru Bundeswehr.

Leopard 2 este utilizat de armatele a 14 țări europene. A fost prezent în războiul din Kosovo și în războiul din Afganistan.

Tanc Leopard 2
Tanc Leopard 2. Sursa foto: hepta.ro

Tancurile Leopard 2 beneficiază de sisteme de conducere a focului digitale, sisteme de stabilizare a tunului și a mitralierei coaxiale, precum și sisteme de ochire și de vedere pe timp de noapte avansate.

ADVERTISEMENT
Tags: