Au venit mai multe reacții în ultimele ore, de la MApN și de la Palatul Cotroceni, despre informația apărută în presa de peste ocean în legătură cu posibila retragere a soldaților americani din România și din alte state de pe Flancul Estic al NATO.
Cresc temerile pe Flancul Estic al NATO, după o informație alarmantă venită din SUA. Mai mulți oficiali ai Departamentului Apărării (Pentagon) au declarat pentru postul NBC News că Administrația de la Casa Albă ar lua în calcul retragerea a mii de soldați americani din Europa de Est.
Jurnaliștii de peste ocean anunțau că România, alături de Polonia, s-ar număra printre țările din care Administrația Trump ar discuta dacă să retragă sau nu soldați. S-a înaintat și un număr de până la 10.000 de cadre.
După apariția acestor zvonuri în media din țara noastră, au venit și reacții de la vârful statului. Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Ministerul Apărării Naționale (MApN) precizează că ”România nu a primit nicio informare oficială” din partea SUA referitoare la o posibilă retragere a unor soldați americani.
”Cu privire la informațiile apărute recent în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale precizează că, până la acest moment, România nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea Statelor Unite. Ca atare, nu putem formula o poziție oficială ca răspuns la informații bazate pe surse de presă.
Precizăm că relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii sunt fundamentate pe un parteneriat strategic solid, bazat pe valori comune, încredere reciprocă și o colaborare consolidată de peste două decenii în domenii-cheie, în special în ceea ce privește securitatea regională și euroatlantică”, anunță ministerul.
MApN mai anunță, în informare, că ”toate acordurile bilaterale dintre România și SUA „sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional”.
”Facilități strategice găzduite în bazele militare de pe teritoriul României, precum forțele americane staționate în sistem rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu sau sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în Baza 99 Deveselu, care este integrat în sistemul antirachetă al NATO, reprezintă dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată.”
Conform datelor oficiale, la ora actuală în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA. Cei mai mulți sunt la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu – 1.400.
La rândul său, președintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat marți, într-o conferință de presă, despre posibila retragere a SUA a 10.000 de militari din România, Polonia și alte țări din Europa de Est. Acesta a spus că a solicitat inclusiv ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să iasă cu o poziție publică pe acest subiect.
”Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ce spuneți”, a spus Ilie Bolojan, întrebat despre o posibilă retragere a militarilor americani.
În plus, șeful statului a mai subliniat că, la ultima discuție dintre secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și miniștrii de Externe europeni, SUA au precizat că nu au luat nicio decizie referitoare la o dezangajare pe Flancul de Est.