Ministerul Apărării Naționale (MApN) trage un semnal de alarmă după valul de dezinformări privind utilizarea spațiului aerian al României. Instituția arată că securitatea țării nu este amenințată de aliați.
Reacția MApN vine în urma unor știri false cu privire la cele două legi care au legătură cu apărarea spațiului aerian și care au fost catalogate drept „acte de trădare națională”.
Reprezentanții MApN spun că, în ultima perioadă, aceste acțiuni de manipulare și dezinformare s-au înmulțit. Acest fake news urmărește să facă populația să-și piardă încrederea în acțiunile de întărire „a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații din NATO”.
„Atragem atenția asupra unei noi încercări de manipulare răspândită în platformele digitale și de unele publicații on-line, prin care se acreditează ideea falsă că prevederile articolului 7 al proiectului Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național, prin care se reglementează modul în care, în scopul apărării colective, spaţiul aerian național este integrat în spaţiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar însemna un act de trădare a intereselor naționale (!) O astfel de interpretare este falsă!”, atrage atenția MApN.
Oficialii amintesc că, odată cu aderarea la NATO din 2004, România are cele mai puternice garanții de suveranitate și securitate națională. Rolul NATO este de a opera precum un instrument de amplificare și protejare a suveranității statelor membre.
„Este cât se poate de evident că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri. Suveranitatea națională nu este o frază sau un concept speculativ, ci un complex de principii si acțiuni pe care statul român le exercită în mod suveran, atât prin acțiuni naționale, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cea mai puternică instituție politico-militară cu caracter defensiv din istorie”, se precizează în comunicatul MApN publicat pe Inforadar.
Totodată, MApN reamintește că Forțele Aeriene Române au dislocat de două ori aeronave de luptă și personal aeronautic în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, în anii 2007 și 2023. Aceste detașamente sunt dislocate prin rotație de forțe aeriene NATO.
Scopul acestor acțiuni este de a apăra spațiul aerian al Țărilor Baltice, iar suveranitatea țărilor nu este afectată. De asemenea, aliații NATO dislocă prin rotație, în România, detașamente de forțe aeriene pentru a executa operațiuni de poliție aeriană extinsă.
MApN vine cu exemple concrete, amintind că în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu este dislocat un detașament spaniol. De altfel, dislocarea detașamentelor de forțe aeriene aliate a fost decisă, în România, încă din 2014, după agresiunea Rusiei în Peninsula Crimeea.
Potrivit reprezentanților MApN, astfel de informații false sunt răspândite inclusiv cu implicarea unor actori statali, cu scopul de a crea panică și de a slăbi încrederea cetățenilor în instituții.
„Răspândirea unor informații false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României. Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept… acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale”, subliniază MApN.