Fotbal international

Mara Gomez este prima femeie transgender din fotbalul profesionist. Cum i-a convins pe oficiali

08.12.2020 | 20:08
Mara Gomez este prima femeie transgender din fotbalul profesionist Cum ia convins pe oficiali
ADVERTISEMENT

Argentinianca Mara Gomez, în vârstă de 23 de ani, a devenit prima femeie transgender din fotbalul profesionist. Ea evoluează pentru Athletic Club Villa San Carlos și a debutat oficial în data de 7 decembrie. 

Deși semnase cu formația Athletic Club Villa San Carlos încă din ianuarie, argentinianca a trebuit să aștepte acceptul Federației Argentiniene de Fotbal pentru a participa la competițiile oficiale de fotbal feminin.

ADVERTISEMENT

Mara Gomez evoluează în rolul de atacant, însă nu și-a putut ajuta echipa la înfrângerea cu 1-7 suferită împotriva lui Lanus, chiar la debutul său.

Mara Gomez, prima femeie transgender din fotbalul profesionist. Cum a reușit să fie acceptată

În vârstă de 23 de ani, Mara Gomez a fost transferată de Athletic Club Villa San Carlos, grupare din țara natală. Fotbalista a așteptat aproape un an să primească acordul federației pentru a putea debuta oficial.

ADVERTISEMENT

Oficialii AFA au fost reticenți cu privire la posibilitatea de a-i permite Marei Gomez să evolueze în competiția națională feminină, considerând că aceasta ar putea fi avantajată de genetic în fața celorlalte sportive. Pentru a dovedi că nivelul testosteronului său este unul optim și în concordanță cu reglementările Comitetului Olimpic Internațional, Gomez a adus probe de sânge, anunță Daily Mail.

În baza acestor probe, AFA i-a permis lui Gomez să evolueze în Transition Tournament, parte a primei ligi argentiniene de fotbal feminin. Anunțul a fost făcut chiar de clubul Atlhletic Club Villa San Carlos:

ADVERTISEMENT

„După o bătălie dificilă și o așteptare îndelungată, Mara Stefania Gomez a primit acceptul de a apăra culorile noastre. Această veste este una istorică și fără precedent în fotbalul feminin, pentru că ea este prima femeie transgender care va evolua la nivel profesionist”, au scris argentinienii.

Debutul Marei Gomez s-a înregistrat luni, la înfrângerea cu 1-7 în fața lui Lanus. La finalul partidei, Mara Gomez a primit din partea adversarelor un tricou inscripționat cu numele său, gest care a emoționat-o până la lacrimi.

ADVERTISEMENT

De altfel, noua soluție din atacul argentiniencelor a dezvăluit că s-a orientat către fotbal după ce a fost discriminată pentru opțiunea sa de a face tranziția către genul feminin. De asemenea, dragostea pentru fotbal a fost lucrul care a împiedicat-o să se sinucidă, idee pe care a avut-o de mai multe ori.

 

ADVERTISEMENT