News

Maramureșul și-a pierdut unul dintre cei mai cunoscuți interpreți. A murit Nicolae Pitiș

Cunoscutul interpret popular Nicolae Pitiș a încetat din viață la vârsta de 83 de ani, lucru anunțat de primarul din Târgu Lăpuș.
30.11.2022 | 21:42
Maramuresul sia pierdut unul dintre cei mai cunoscuti interpreti A murit Nicolae Pitis
Nicolae Pitiș a murit. Foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

Mitru Leșe, edilul orașul Târgu Lăpuș, a fost cel care a transmis tuturor că marele rapsod popular Nicolae Pitiș a încetat din viață.

Nicolae Pitiș a murit la 83 de ani

Potrivit G4Media, Nicolae Pitiș fusese declarat în 2011 Tezaur Uman Viu, pentru toată cariera sa. Născut în Lăpușul Românesc, Pitiș era apreciat în România și în străinătate pentru modul în care interpreta horele din grumaz, doinele de dor, de jale și dragoste.

ADVERTISEMENT

Nicolae Pitiș a îmbrăcat haina populară specifică zonei etnografice a Lăpușului și și-a trăit întreaga viață la sat, fiind mândru de traiul pe care îl ducea la țară printre consătenii săi.

Reprezentant de top al României la o serie de evenimente culturale și muzicale internaționale în trecut, a fost subiectul unor filme documentare și a prezentat inclusiv anumite filme artistice românești.

ADVERTISEMENT

Multe dintre cântecele sale au fost preluate și interpretate de mai mulți cântăreți de muzică populară celebri precum Grigore Leșe, Ioan Pop sau de Casandra Hauși.

Născut în Lăpușul Românesc, în Maramureș, la doar 25 de kilometri de Baia Mare, ”Badea Pitiș” mărturisea că s-a ocupat ”cu de toate”, de la făcut geamuri la vopsit case și oierit.

ADVERTISEMENT

Cântatul a fost marea iubire a vieții sale și cea prin care a încântat milioane de oameni, indiferent că aceștia au fost în România sau în zecile de țări pe care le-a vizitat și încântat în zecile de ani de carieră.

Deși nu a avut multă școală, acest lucru nu a fost un impediment pentru Pitiș, pentru că a avut chemare pentru muzică și cântat. A învățat să cânte de la tatăl său, care a deprins acest har tot din familie, prin viu grai.

ADVERTISEMENT

Declarat de UNESCO „tezaur uman viu”, Pitiș a fost considerat cel mai autentic interpret al doinei maramureșene, alături de alte nouă persoane care duc mai departe această tradiție.

 

ADVERTISEMENT
Tags: