Sport

Un câștigător al Ligii Campionilor, acuzat că a participat la o escrocherie financiară de proporții. Suma colosală investită în criptomonede

Marc Overmars, directorul sportiv al lui Ajax, este în centrul atenției în Olanda, deoarece a înșelat aproape 20.000 de tineri printr-o escrocherie cu criptomonede, de 111 milioane de euro.
19.01.2022 | 15:51
Un castigator al Ligii Campionilor acuzat ca a participat la o escrocherie financiara de proportii Suma colosala investita in criptomonede
ADVERTISEMENT

Fostul mare internațional olandez Marc Overmars, în prezent director sportiv al clubului Ajax Amsterdam, a pus la cale o mega-escrocherie de 125 de milioane de dolari (111 milioane de euro) potrivit experților, informează mundodeportivo.com.

Marc Overmars a atras 20.000 de tineri într-o escrocherie cu criptomonede

Marc Overmars a fost consilier al controversatei companii de criptomonede Xpose Protocol. Experții olandezi în criptografii au avertizat de mai multe ori că ar putea exista o schemă piramidală.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, aproximativ 20.000 de tineri olandezi și-au investit toate economiile în respectiva criptomonedă, care a cunoscut un „boom” în momentul în care a apărut, în primăvara lui 2021. Numai că, la scurt timp după ce s-a prăbușit, a lăsat mii de tineri olandezi fără bani.

Strategia pentru a atrage persoane să-și investească banii în criptomonede era foarte simplă. Influencer-ii de pe rețelele de socializare încurajau oamenii să investească sume mari de bani în Xpose Protocol.

ADVERTISEMENT

În paralel, cei care deja cumpăraseră criptomonede erau încurajați să revină pentru a recruta noi cumpărători. Astfel, erau garantate sume imense, motiv pentru care valoarea monedei a crescut imens în câteva zile la sfârșitul lunii mai a anului 2021.

De numele lui Marc Overmars se leagă o escrocherie de 111 milioane de euro

Pe 25 mai 2021, Marc Overmars a decis să-și lege numele de Xpose. Cunoscut pentru excelentele lui idei de afaceri, el s-a prezentat pe site-ul oficial al firmei care vindea criptomonede ca „membru al consiliului consultativ”.

ADVERTISEMENT

Nu s-a explicat nicăieri în ce a constat rolul lui la Xpose Protocol, dar un lucru a fost cert: prețul monedei s-a triplat în 48 de ore după ce Marc Overmars a anunțat că face parte din firmă.

Numai că, la 3 zile după ce fostul internațional olandez a anunțat că este „membru al consiliului consultativ”, valoarea monedei a scăzut brusc, iar aproape 20.000 de oameni și-au pierdut în câteva secunde toți banii investiți, circa 125 de milioane de dolari (111 milioane de euro), potrivit experților.

ADVERTISEMENT

Marc Overmars a fost apărat de clubul Ajax Amsterdam

La vremea respectivă, clubul Ajax Amsterdam s-a limitat la a informa că Marc Overmars avea un rol pur consultativ la Xpose Protocol, pentru care nu era remunerat. „Nu avem nimic altceva de declarat”, a precizat gruparea din Amsterdam într-un comunicat.

Evident, nici Overmars nu a făcut vreun comentariu, dar mai multe persoane i-au cerut directorului sportiv al lui Ajax Amsterdam să aibă curaj să-și asume răspunderea.

Mai grav pentru cei care și-au pierdut economiile este că, din punct de vedere legal, nu se poate face nimic. Tot ce a putut face Autoritatea Olandeză pentru Piețele Financiare (AFM) a fost să-i avertizeze pe oameni să nu ia sfaturi cu privire la investiții din mediul on-line.

AFM nu are nicio bază pentru a acționa companiile cripto pe cale juridică, dar monitorizarea acestui tip de consiliere online intră în atribuțiile autorității de reglementare, informează businessinsider.nl.

Marc Overmars a câștigat Liga Campionilor cu Ajax în 1995

Marc Overmars a jucat la Ajax între 1992 și 1997, având în palmares trofeul Ligii Campionilor, câștigat în 1995, în fața lui AC Milan, cu 1-0, prin golul marcat Kluivert, în minutul 85.

În acel meci, Overmars a fost integralist și a primit cartonaș galben în minutul 33 din partea arbitrului român Ion Crăciunescu.

În anul următor, Ajax a ajuns, din nou, în finala Ligii Campionilor, dar a fost învinsă de Juventus cu 4-2 la loviturile de departajare (la finalul prelungirilor scorul a fost 1-1). Atunci, Overmars nu a fost inclus în lot.

ADVERTISEMENT