News

Marcaje rutiere inedite în Satu-Mare. Fără telefon și căști la traversare

Autoritățile din Satu-Mare au găsit o modalitate inedită prin care să-i facă pe cetățeni mai responsabili atunci când traversează strada.
04.10.2021 | 16:33
Marcaje rutiere inedite in SatuMare Fara telefon si casti la traversare
ADVERTISEMENT

Mulți oameni traversează o trecere de pietoni uitându-se în telefon sau ascultând muzică în căști. Astfel, se expun pericolului de a fi loviți de o mașină, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

Pentru a-i face conștienți de faptul că-și periclitează viața, autoritățile din Satu-Mare au creat zebre cu marcaje rutiere în acest sens.

ADVERTISEMENT

Cum arată marcajele rutiere speciale din Satu-Mare

Mai exact, semnele de circulație, ”inscripționate” pe strada Rodnei, din oraș, îi atenționează pe sătmăreni că nu este bine să circuli cu muzică în căști sau cu ochii în telefon.

Astfel de treceri de pietoni ar exista, deja, în alte țări din lume. Psihologii sunt de părere că presiunea timpului îi face pe unii oameni să folosească telefonul mobil când se află pe zebră.

ADVERTISEMENT

”Presiunea timpului ne face să exploatăm orice secundă pe care o avem, avem senzaţia că putem câştiga timp dacă facem mai multe lucruri în acelaşi timp”, a precizat pentru Observator psihologul Keren Rosner.

Specialiștii IGPR atrag atenția asupra faptului că mulți pietoni sunt accidentați de șoferi din cauză că nu se asigură pe trecere.

ADVERTISEMENT

”Folosind telefonul mobil, nu sunt atenţi la stradă, nu sunt atenţi dacă e culoarea verde sau roşie la semafor, traversează şi de multe ori sunt accidentaţi”, a declarat pentru sursa menționată anterior, Georgian Drăgan – purtător de cuvânt IGPR.

Cum se traversează corespunzător o trecere de pietoni

Oamenii legii au câteva reguli pentru siguranța cetățenilor atunci când sunt la semafor:

-Este recomandat unei persoane, când semaforul este verde sau când traversează o trecere de pietoni nesemnalizată, să se oprească în afara părții carosabile și să se asigure stânga-dreapta-stânga,

ADVERTISEMENT

-De asemenea, este recomandat să nu se circule pe partea carosabilă, adică pe cea pe unde circulă șoferii sau pe pistele pentru bicicliști,

-Pietonii au destinat trotuarul pentru deplasare. Dacă acesta nu există, trebuie să mergeți cât mai aproape de marginea drumului. În acest mod, se evită pericolul să fiți victime ale accidentelor.

Conform unor date IGPR din perioada 01.01.2019 -15.09.2020, la nivel național s-au îngistrat 457 de morți, iar 1272 s-au ales cu răni grave. Pe masa Guvernului se află de mai mult timp o Ordonanța de urgență nr.195/2002 referitoarea la circulația pe drumurile publice. Aceasta prevede amenzi pentru pietonii care nu merg regulamentar.

ADVERTISEMENT
Tags: