Fotbal intern

Marcel Bîrsan a împărțit “crema” arbitrajului românesc. Ce au spus Porumboiu, Crăciunescu și Balaj după CFR Cluj – Dinamo

06.04.2021 | 16:49
Marcel Birsan a impartit crema arbitrajului romanesc Ce au spus Porumboiu Craciunescu si Balaj dupa CFR Cluj  Dinamo
ADVERTISEMENT

CFR Cluj – Dinamo 1-0 a fost o partidă plină de faze controversate, iar deciziile luate de Marcel Bîrsan au fost imediat puse sub lupă. Centralul de 39 de ani i-a eliminat pe Anton și Bejan de la Dinamo în prima repriză. Iar în partea i-a nemulțumit pe ardeleni, care au cerut două lovituri de pedeapsă.

Anton a primit primul galben pentru proteste, al doilea pentru un fault din spate, la mijlocul terenului, dar fără mare intensitate. Bejan a primit primul galben pentru un fault la centru, iar al doilea pentru un henț în margine, dar într-o poziție în care era unul dintre ultimii fundași ai lui Dinamo. CFR Cluj a cerut penalty pentru un posibil fault al lui Albentosa la Omrani, dar și pentru un henț comis de Puljic.

ADVERTISEMENT

Adrian Porumboiu, Ion Crăciunescu și Cristi Balaj, trei dintre cei mai buni arbitri din istoria fotbalului românesc, au comentat fazele incriminate. Concluziile sunt foarte greu de tras pentru cei care i-au ascultat pe cei trei. Practic, acești experimentați și valoroși arbitri nu s-au pus de acord la niciuna dintre decizii.

Adrian Porumboiu nu e de acord cu eliminările dictate de Bîrsan. Crede că nu erau faze de penalty pentru CFR

Într-o declarație oferită pentru FANATIK, Adrian Porumboiu a apreciat că eliminările ar fi fost dictate greșit. În plus, fostul patron de la FC Vaslui este convins că Bârsan nu ar fi trebuit să acorde penalty-uri pentru CFR Cluj în partea a doua.

ADVERTISEMENT

“Vă dați seama dacă Bîrsan era șerif? Împușca lumea fără să gândească. Se vede că Burleanu nu a jucat fotbal, la fel ca și șeful lui, Răzvan Burleanu. Niciunul dintre ei nu îl înțelege. Ca arbitru trebuie sa încerci să nu dezechilibrezi jocul, sa fii imparțial.

Nu să dai două eliminări așa repede, la faze discutabile. Cât despre penalty-uri, nu mi s-a părut nimic. Prea puțin pentru a da 11 metri. Eu nu am văzut tot meciul, dar am văzut câteva reluări”, a declarat Adrian Porumboiu pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu, împotriva deciziilor de a-i elimina pe Bejan și Anton. Voia și două penalty-uri pentru CFR

Ion Crăciunescu a fost de acord cu Porumboiu în privința eliminărilor, pe care le-a considerat greșite. Dar, spre deosebire de fostul coleg, a considerat că Bîrsan ar fi trebuit să acorde și două lovituri de pedeapsă pentru CFR Cluj, în partea a doua.

“Dacă la Bejan este un fault de al doilea galben, atunci ori noi vedem altceva, ori ei văd în altă dimensiune pe teren. Pentru ce să-i dai? E un fault de joc! Nu e o intrare periculoasă. Al doilea galben trebuie să îndeplinească toate criteriile. Lucrurile trebuie să fie clare!

ADVERTISEMENT

Bejan ridică piciorul să joace balonul. La jumătate de metru distanță de el, adversarul lovește mingea, el s-a dus cu capul să lovească inițial. E și mai grav aici! După ce că ai eliminat un jucător, făcând o mare greșeală, vii și cu a doua gafă, îi mai dai aceleiași echipe încă un jucător afară! Nu se poate!

E penalty, Omrani vrea să se deplaseze în centru, jucătorul dinamovist îi pune o barieră. Locul de contact e în interiorul suprafeței de pedeapsă, deci trebuia indicat punctul cu var. La Puljic e henț, deci penalty”, a declarat Crăciunescu pentru Digi Sport.

Cristi Balaj: “Bîrsan este acoperit de regulament la ambele eliminări. Era penalty doar la Albentosa”

Cristi Balaj este cel care l-a susținut pe Marcel Bîrsan, despre care spune că a avut acoperire la ambele eliminări. Este în schimb de acord că s-ar fi putut acorda penalty pentru CFR Cluj la contactul dintre Albentosa și Omrani. Nu și la faza în care Puljic a atins balonul cu mâna.

“Arbitrul este acoperit de regulament. Sunt convins că aceste decizii nu ar fi fost întoarse dacă aveam VAR. Anton este avertizat să nu mai protesteze, dar el continuă. Ce să facă arbitrul? Apoi, faultul este din spate. E adevărat că depinde dacă îl calcă. Nu se vede clar.

Poate putea să îl ierte, dar poate arbitrul a fost și deranjat de ceea ce îi spusese Anton. La eliminarea lui Bejan, poate primul galben e dat ușor. La 90 la sută din eliminările care vin din două galbene se întâmplă asta. Primul poate fi evitat. Dar oricum Bejan a mai făcut un fault după. Iar la acel henț a oprit o acțiune promițătoare de atac. În plus el a ridicat mâna spre minge. Oricum, nici nu mai contează dacă e voluntar sau nu. E galben!

Primul penalty cerut de CFR Cluj se putea da. Dar era greu pentru Bârsan să vadă, jocul era în altă parte. Nu se dă penalty la celelalte faze incriminate de CFR Cluj”, a spus Balaj la Telekomsport.

 

ADVERTISEMENT