Marcel Boloș susține că toate propunerile şi intenţiile sale sunt răstălmăcite „în mod toxic”, fiind folosite pentru dezinformare.
Ministrul de Finanțe a subliniat că nu face decât să caute soluții pentru a nu introduce noi taxe, în contextul unui buget cu creanțe neîncasate, GAP de impozit pe venit și GAP la contribuțiile sociale.
„Atunci când eşti ministrul Finanţelor şi ai în faţă 175 miliarde lei creanţe neîncasate la buget, un GAP TVA de 32 miliarde lei, un GAP de impozit pe venit de 19 miliarde lei, un GAP la contribuţiile sociale de 53 miliarde lei, îţi pui în permanenţă întrebarea: ce este corect de făcut pentru ca mediul de afaceri şi populaţia să nu aibă parte de noi şi noi sarcini fiscale?
Pentru că introducerea de noi taxe NU este o soluţie.
În acelaşi timp, te uiţi în jur cum unii aleg să răstălmăcească în mod toxic intenţiile şi prevederile unor propuneri pentru a-şi urmări propriile interese politice şi pentru a induce în eroare opinia publică”, a scris Marcel Boloș pe pagina sa de Facebook.
Ministrul a explicat câteva dintre propunerile de modificare a codului de procedură fiscală, precizând că una dintre acestea spune că tranzacţiile pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport sunt condiţionate de achitarea obligaţiilor vânzătorului faţă de ANAF (TVA, impozit pe venit, contribuţii sociale) şi că o astfel de prevedere există deja de mult timp, pentru achitarea obligaţiilor la bugetele locale.
„Atenţie! Vânzătorul nu este obligat să îşi achite datoriile înainte (aşa cum se întâmplă pentru obligaţiile la bugetul local), ci o poate face din banii obţinuţi pentru bunul care face obiectul vânzării.
Este o măsură de responsabilitate fiscală şi de respectare a legii, care protejează interesele publice ale tuturor celor care îşi plătesc corect taxele.
Într-o democraţie funcţională, protejarea drepturilor individuale trebuie să fie echilibrată cu respectarea legii şi a responsabilităţilor faţă de comunitate.
Invocarea dreptului la proprietate ca argument împotriva acestei măsuri reflectă o înţelegere limitată a principiilor de drept. (…)Refuz să cred că dacă eşti candidat la prezidenţiale uiţi instant legea cu care trebuie să lucrezi în fiecare zi”, a mai scris Marcel Boloș.
Acesta a mai făcut precizări și despre „CNP-ul fiscal, e-Factura sau alte măsuri ce țin de digitalizarea sistemului fiscal. Ministrul a mai spus că după finalizarea procesului de consultare cu reprezentanţii mediului de afaceri, concluziile vor fi prezentate celor în drept a lua deciziile.
„Concluziile acestor consultări vor fi prezentate celor în drept pentru a lua deciziile. Ce doriţi până la urmă? Consultare cu partidele sau cu mediul de afaceri? Momentele acestea trebuie depăşite. Nu putem sta într-un blocaj permanent.
România are nevoie de un sistem fiscal modern, politici publice raţionale, de o restructurare de cheltuieli publice, de luptă continuă cu evaziunea fiscală, dar şi de o utilizare eficientă a banilor publici destinaţi românilor”, a mai scris Marcel Boloș.