Alegeri 2024

Marcel Boloș intervine în scandalul privind e-TVA.”Suntem la un nivel fără precedent. 35 de miliarde de lei anual nu se încasează”

Marcel Boloș a intervenit în scandalul privind e-TVA și a răspuns criticilor venite din partea mediului de afaceri. ”35 de miliarde de lei anual nu se încasează".
25.06.2024 | 19:04
Marcel Bolos intervine in scandalul privind eTVASuntem la un nivel fara precedent 35 de miliarde de lei anual nu se incaseaza
Marcel Boloș intervine în scandalul privind e-TVA Sursa foto: Pixabay/ Facebook-Marcel Boloș/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, marți, că măsura decontului de TVA precompletat (e-TVA) este necesară, deoarece este un instrument de reducere a gap-ului de TVA.

Marcel Boloș intervine în scandalul privind e-TVA

După ce Ministerul Finanțelor a anunțat că din luna august intră în vigoare e-TVA, măsura care ar urma să reducă evaziunea fiscală din România a fost aspru criticată de mediul de afaceri de la noi.

ADVERTISEMENT

Majoritatea economiștilor și antreprenorilor din România s-au întrebat de ce este necesar e-TVA când aveam deja o declaraţie depusă şi e-Factura care ANAF-ul să aibă toate datele.

Astfel, ministrul Finanțelor a intervenit, marți, în acest scandal și a explicat că potrivit calulelor UE, 35 de miliarde de lei anual nu se încasează prin TVA. 

ADVERTISEMENT

„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent în ceea ce priveşte gap-ul de TVA.

Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din Taxa pe Valoare Adăugată care ar putea să fie virată bugetului de stat. 

ADVERTISEMENT

În acest context sub ceea ce înseamnă monitorizarea din punct de vedere al măsurilor de evaziune fiscală din partea Comisiei Europene trebuie să adoptăm măsuri încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a declarat Marcel Boloş, la Digi 24.

”Lucrăm la acest modul din luna martie”

Marcel Boloș a subliniat că antreprenorii și contabilii vor vedea acest sistem e-TVA în data de 20 august atunci când ”va fi prima trimitere de deconturi precompletate”.

ADVERTISEMENT

”Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experţii care au fost desemnaţi din partea organizaţiilor patronale. La nivelul Ministerului Finanţelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută”, a mai spus ministrul.

Oficialul a ținut să precizeze faptul că până pe 20 august la nivelul Ministerului se pregătesc atât tutorialele, cât și materialele pregătite pentru explicarea acestui tip de măsură.

Potrivit lui Marcel Boloș, Mininisterul pe care îl conduce dorește ca ”procesul de informare și cunoaștere a modului să fie cât mai bine înțeles și în cele din urmă va fi un modul foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat”.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele...
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele ipoteze despre identitatea criminalului
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”