News

Marcel Boloş, ministru la Fonduri Europene şi Sebastian Burduja, la Digitalizare. Cei doi au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Update

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, 3 mai, decretele de numire ca miniștri a lui Marcel Boloş la Fonduri Europene şi a lui Sebastian Burduja la Digitalizare.
03.05.2022 | 18:05
Marcel Bolos ministru la Fonduri Europene si Sebastian Burduja la Digitalizare Cei doi au depus juramantul la Palatul Cotroceni Update
Când vor depune cei doi jurământul. Sursa foto: Facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-05-2022
15:06

Noii miniștri au depus jurământul în fața președintelui

Marcel Boloș și Sebastian Burduja au depus jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis.

Ceremonia de la Palatul Cotroceni a durat doar cinci minute, fără ca președintele Iohannis să facă declarații.

Odată cu depunerea jurământului, cei doi au preluat oficial atribuțiile presupuse de funcția de ministru.

Sebastian Burduja și Marcel Boloș, validați ca miniștri și de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat marți, 3 mai, numirea lui Sebastian Burduja la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, iar a lui Marcel Boloș la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sebastian Burduja și Marcel Boloș, așteptați la Palatul Cotroceni să depună jurământul

După ce Klaus Iohannis a semnat decretele, Sebastian Burduja și Marcel Boloș sunt așteptați să depună jurământul pentru noile funcții. Totul se va întâmpla la Palatul Cotroceni, la ora 18:00.

ADVERTISEMENT

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 3 mai 2022, următoarele decrete:

  • Decret de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Marcel-Ioan Boloş, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării;
  • Decret de numire în funcția de membru al Guvernului a domnului Marcel-Ioan Boloş, ministrul investițiilor și proiectelor europene;
  • Decret de numire în funcția de membru al Guvernului a domnului Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 18:00, la Palatul Cotroceni”, este transmis într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Cine sunt Sebastian Burduja și Marcel Boloș

Până ca președintele să semneze decretele, Marcel Boloș ocupa fotoliul de la Cercetare, dar și pe cel de la Investiții și Proiecte Europene, însă pentru acesta din urmă avea o poziție interimară. În 2020, Marcel Boloș, parte din Guvernul Orban, a mai îndeplinit rolul de ministru al fondurilor europene.

Sebastian Burduja, de altfel, este și șeful organizației PNL din Sectorul 1. El are 36 de ani și a intrat în atenția publică în anul 2009 când și-a lansat un ONG pentru studenții de peste hotare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Sebastian Burduja este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex. În momentul de față, Sebastian Burduja mai îndeplinește și funcția de consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă. Din această postură, Burduja susține că nu ar avea o activitate remunerată și că și-a propus:

”Decuplarea Vestului de investițiile din Asia și creșterea rezilienței economiei europene, împreună cu viitorul efort de reconstrucție a Ucrainei înseamnă tot atâtea șanse pentru dezvoltarea României.

ADVERTISEMENT

În acest sens, un instrument esențial este o agenție națională de promovare a investițiilor, construită după cele mai bune practici regionale și globale.

I-am prezentat Premierului acest model, iar sprijinul său deplin a însemnat preluarea acestei inițiative în coordonare și cooptarea mea în echipă pentru a sprijini operaționalizarea acestui proiect”, a scris Sebastian Burduja, într-o postare pe facebook.

ADVERTISEMENT