News

Marcel Ciolacu a anunțat modificarea PNRR. Ultima decizie va pune la dispoziţia României fonduri de 1,4 miliarde de euro pentru sectorul energetic

Modificări importante în PNRR anunțate de Marcel Ciolacu. Ultima decizie a premierului va pune la dispoziția României fonduri de 1,4 miliarde de euro.
11.07.2023 | 15:38
Marcel Ciolacu a anuntat modificarea PNRR Ultima decizie va pune la dispozitia Romaniei fonduri de 14 miliarde de euro pentru sectorul energetic
Marcel Ciolacu, detalii privind modificarea PNRR. Decizia care va pune la dispoziția României fonduri de 1,4 miliarde de euro. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Marți, 11 iulie, Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire extrem de importantă la Palatul Victoria, cu șefa PNRR. Premierul a coordonat Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Marcel Ciolacu, detalii privind modificarea PNRR. Decizia care va pune la dispoziția României fonduri de 1,4 miliarde de euro

La evenimentul din cursul acestei zile a participat directorul general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, Celine Gauer. În cadrul discuțiilor, primul-ministru a dat asigurări că își va asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie asumate prin PNRR, de a analiza impactul lor asupra populaţiei şi de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare.

ADVERTISEMENT

Guvernul pe care îl conduc este unul al reformelor în domenii cheie, așa cum ne-am asumat prin Programul de guvernare, dar și la nivelul coaliției de guvernare. Multe dintre reformele asumate prin PNRR se suprapun cu cele necesare pentru pregătirea aderării României la OCDE.

Îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie asumate prin PNRR, de a analiza impactul lor asupra populației și de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare”, a afirmat, Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Partea română și cea externă au convenit asupra unei modificări importante în PNRR. În urma acesteia, la dispoziția României vor fi puse fonduri în valoare de 1,4 miliarde de euro. Banii vor fi alocați pentru sectorul energetic.

Un alt subiect discutat s-a referit la modificarea PNRR, prin introducerea capitolului RePower EU, care va pune la dispoziția României fonduri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru sectorul energetic. Prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a accelera procesul de actualizare a PNRR prin includerea REPower EU”, se arată pe site-ul Guvernului.

ADVERTISEMENT

Discuțiile de la Guvern, axate și pe prioritățile de reformă structural-fiscale ale României

Comunicatul Executivului mai informează că discuțiile de marți s-au axat și asupra priorităților de reformă structural-fiscale ale României și asupra demersurilor necesare pregătirii până la 31 august 2023 a unui calendar al depunerii următoarelor cereri de plată.

Premierul Ciolacu a solicitat miniștrilor de linie ca în cadrul consultărilor tehnice ce vor avea loc în următoarele zile ”să fie prezentate înalților funcționari europeni viziunea și principiile proiectelor noilor legi ale pensiilor publice, respectiv salarizării în sistemul public, reforme prioritare ale echipei guvernamentale”.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la sectorul fiscal, șeful Guvernului a subliniat că este în curs de elaborare un plan de măsuri care are în vedere consolidarea sustenabilității finanțelor publice și ale managementului fiscal. România urmărește în 2023 să se încadreze în ținta de deficit fiscal de 4,4% din PIB. În 2024, ținta acestui indicator trebuie să fie de 3% din PIB.

”Vom detalia acest plan în perioada următoare. Suntem deschiși dialogului cu partenerii europeni și ne bazăm pe consultările constante pe care le vom avea pentru a găsi cele mai bune măsuri. Eforturile logistice și de infrastructură făcute de România pentru susținerea Ucrainei sunt enorme. Este nevoie de un efort comun și de a susține împreună capacitatea României de a oferi în continuare acest suport”, a subliniat șeful Executivului.

ADVERTISEMENT