News

Marcel Ciolacu a sesizat CNCD împotriva președintelui Iohannis pentru afirmații discriminatorii față de membrii PSD

04.05.2020 | 15:49
Marcel Ciolacu a sesizat CNCD impotriva presedintelui Iohannis pentru afirmatii discriminatorii fata de membrii PSD
ADVERTISEMENT

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmații discriminatorii făcute de șeful statului la adresa membrilor partidului pe care-l conduce, el susținând că declarațiile lui Iohannis referitoare la o înțelegere dintre PSD și UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc sunt doar ultimele dintr-o serie mai lungă.

Iohannis pârât la CNCD pentru incitare la ură

Marcel Ciolacu susține că declarația președintelui din 29 aprilie reprezintă o incitare la ură.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Iohannis a făcut afirmaţii grave, fără a prezenta niciun fel de probă sau document, potrivit cărora PSD, în complicitate cu UDMR şi Guvernul de la Budapesta, ar fi avut o înţelegere pentru a vinde Ardealul: ‘PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor’ sau ‘Jo napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?’. Practic, abuzând de funcţia pe care o deţine de şef al statului român, preşedintele Iohannis emite, cu bună ştiinţă, acuzaţii şi judecăţi de valoare cu un profund caracter discriminatoriu şi de incitare la ură, fără niciun fel de bază”, se spune în sesizare.

Social-democrații argumentează că președintele încearcă să manipuleze cetățenii inducându-le ideea că PSD și membrii săi ar încerca să lezeze integritatea statului român, în complicitate cu un guvern străin.

ADVERTISEMENT

Astfel, preşedintele Iohannis lezează grav atât cetăţenii români, cât şi etnicii maghiari, incitând la ură, dezbinare şi conflicte interetnice. De altfel, cazul prezentat mai sus nu este singular. În ultima perioadă, preşedintele Klaus Werner Iohannis a avut tot mai des accente de intoleranţă, discreditare şi discriminare faţă de membrii PSD, de simpatizanţi şi faţă de electoratul de stânga, în general ”, se mai spune în documentul depus la CNCD.

Spusele președintelui din 2014, folosite acum împotriva sa

Atât în sesizare, cât și într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu face referire la o declarație din 2014 în care Klaus Iohannis caracteriza drept ”cretinisme” afirmațiile legate de pericolul ruperii Transilvaniei de România.

ADVERTISEMENT

Cum poate cineva să afirme în spaţiul public că cineva vrea să rupă Ardealul sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor? Astea sunt cretinisme. Aşa ceva nu ai voie să spui”, spunea Iohannis în timpul campaniei electorale din  2014.

Cu toate acestea, Iohannis a putut. În 2020. Din disperarea de a ascunde incompetenţa, lipsa soluţiilor concrete, prostia şi corupţia Guvernului pe care îl conduce. Acesta este motivul pentru care am depus azi plângere împotriva lui Klaus Iohannis la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Preşedintele trebuie să răspundă pentru acuzaţiile grave de incitare la ură pe care le-a făcut, fără să aibă o minimă probă”, a comentat Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Pe 29 aprilie, președintele României l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a ajutat PSD să treacă  prin aprobare tacită proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Klaus Iohannis.

 

ADVERTISEMENT