Alegeri 2024

Marcel Ciolacu anunță creșteri cu 10% ale salariilor și decontări de ochelari. Ce categorii vor beneficia

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat creșteri salariale cu 10% și decontări pentru ochelari de vedere. Ce categorii de angajați ai statului vor beneficia
22.05.2024 | 07:54
Marcel Ciolacu anunta cresteri cu 10 ale salariilor si decontari de ochelari Ce categorii vor beneficia
Ciolacu a precizat că aceste creșteri salariale vor avea loc în două tranșe / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a informat că a fost pusă în transparență ordonanța prin care se prevăd creșteri salariale de 10% pentru angajații de la stat care au venituri scăzute. Majorarea salarială se va face în două tranșe.

Ciolacu: „Celor care au venituri foarte mici”

Premierul Marcel Ciolacu a informat că a fost pus în transparență actul normativ prin care vor avea loc creșteri salariale de 10% pentru persoanele care au venituri mici. Creșterile vor avea loc în două tranșe. Totodată, Ciolacu a anunțat și decontări pentru ochelari de vedere, de maximum 500 de lei, potrivit cerințelor UE

ADVERTISEMENT

„A fost pusă în transparenţă (…) Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei; iar restul vorbim de majorări de 5% şi 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la o conferinţă de presă.

În două tranșe

Cele două măriri salariale (câte 5%) vor avea loc în iunie și în septembrie și de ele vor beneficia salariații din instituțiile de cultură, apărare, primării, diplomație, din Registrul Comerțului, instituții cu finanțare din venituri proprii ale executivului și legislativului.

ADVERTISEMENT

„Nivelul salariului de bază pentru personalul cuprins în anexele nr. III, IV, VII, VIII, precum și în capitolul VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se majorează cu 10%, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024”, se arată în ordonanță.

În iunie, angajații administrației locale vor avea creșteri salariale de 10%. „Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (4) și art.16 alin. (21 ) din Legeacadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale ‘Administraţie’ din aparatul de specialitate al primarului și din instituţiile şi serviciile publice de interes local corespunzătoare Anexei nr.IX, lit.C, pozițiile 21 – 28, pot beneficia, începând cu luna iunie 2024, de majorarea salariului de bază cu până la 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, potrivit ordonanței.

ADVERTISEMENT

Ochelari pentru toți

În privința decontării ochelarilor de vedere, Marcel Ciolacu a precizat că aceasta se va face în beneficiul tuturor categoriilor de salariați, nu numai a magistraților.

„Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar că ne putem ne putem judeca între noi şi ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari”, a spus premierul, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Nu sunt bani pentru muzee și biblioteci

În privința angajaților din muzee sau biblioteci, Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul nu va acorda creștreri salariale. „În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ordonanța este pusă în transparenţă.

Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a spus liderul PSD.

Privind reorganizarea ministerelor, Marcel Ciolacu a mai informat că „sunt foarte multe” proiecte puse în transparență. „S-au coordonat cu doamna ministru al Justiţiei, astfel încât să nu vină toate avalanşă, şi atunci şi acea amânare a fost tot în acest temei, şi am avut discuţia cu doamna ministru al Justiţiei, fiindcă trebuie totuşi urmărite. Presupun că în perioada următoare, ca întotdeauna, ca la noi românii, o să se facă pe ultima sută”, a spus el.

Material susținut de Partidul Social Democrat – Alianța PSD-PNL CMF 41240002 

ADVERTISEMENT