Alegeri 2024

Marcel Ciolacu anunță o ședință comună a guvernelor de la București și de la Kiev. Unde va avea loc

Ședință comună a guvernelor de la București și de la Kiev, în perioada următoare. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu
30.05.2024 | 00:00
Marcel Ciolacu anunta o sedinta comuna a guvernelor de la Bucuresti si de la Kiev Unde va avea loc
Ultima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei a avut loc în octombrie, anul trecut / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că „mai mult ca sigur, în perioada următoare” va avea loc o ședință a Guvernului României cu Guvernul Ucrainei. Ciolacu a spus că evenimentul ar trebui să aibă loc, cel mai probabil, la București.

Ciolacu: „Diplomatic, ar trebui să fie la Bucureşti”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că o ședință comună a Guvernului României și Guvernului Ucrainei va avea loc în următoarea perioadă, și că aceasta se va desfășura, cel mai probabil, la București, așa cum s-a stabilit la ultima ședință comună care a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

„Mai mult ca sigur, în perioada următoare o să avem o şedinţă iarăşi, Guvernul ucrainean cu Guvernul României. Aşa a şi rămas când am avut ultima şedinţă de la Kiev, vom stabili dacă va fi la Bucureşti. Diplomatic, ar trebui să fie la Bucureşti”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Euronews România.

Format extins, cu Polonia și Republica Moldova

Președintele PSD a adăugat că ar fi de dorit, inclusiv din partea lui, ca această ședință comună a celor două guverne să se desfășoare și cu participarea unor reprezentanți din Polonia și din Republica Moldova, în cadrul unui format mai larg

ADVERTISEMENT

„Eu mi-aş dori ca formatul să fie mai larg. Să fim totuşi România şi Polonia, şi Ucraina şi posibil şi Republica Moldova. În acest moment lucrăm (…) Pentru că vorbim de o strategie regională şi vorbim de statele care au ajutat cel mai mult Ucraina şi când a existat migraţia, acestea sunt traseele”, a declarat Marcel Ciolacu.

Implicarea României în ajutorul economiei ucrainene

Premierul a subiniat ajutorul și implicarea României pentru economia Ucrainei, afectată de războiul început de Rusia, mai ales în ce privește asigurarea tranzitului vital al cerealelor ucrainene, cu toate că această măsură a fost criticată de agricultori.

ADVERTISEMENT

„Cu adevărat am luat măsuri în compensare pentru fermierii din România. Întotdeauna este loc şi de mai bine, dar găsind acest sistem de licenţiere pe care l-am convenit eu împreună cu primul-ministru al Ucrainei, Denis Şmîhal, pe urmă a fost aprobat şi de către Comisie şi acum vedem că toate statele europene au luat această formulă. Încă este un stat aflat la nevoie şi agresat de către alt stat, fără nici un temei real”, a declarat Marcel Ciolacu.