Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, planul de reindustrializare a României pregătit de executiv.
Este vorba despre Planul Național pentru Marea Industrie care va presupune investiții fără precedent în marile industrii din țara noastră, care ani întregi au zăcut în paragină.
”Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliției de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiții. Sub coordonarea domnului vicepremier Marian Neacșu, miniștrii Finanțelor și Economiei au lucrat la un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei. Astfel, putem lansa astăzi Planul Național pentru Marea Industrie”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit șefului Executivului, acesta ”este cel mai important pachet de susținere a economiei, de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei mari piloni”.
Primul pilon este Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în Industria de Prelucrare care va avea un buget de peste 500 milioane euro.
Prin accesarea fondurilor din programele europene de Politică de Coeziune și Mecanismul de Redresare și Reziliență, executivul are ca obiectiv atragerea de investiții de amploare care vor crea noi locuri de muncă, vor genera venituri la buget și vor consolida poziția României pe piața internațională.
”Acordăm facilități fiscale investițiilor de peste 150 milioane euro, ce creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media națională”, a mai spus premierul.
Potrivit proiectului de OUG, pentru a accesa ajutorul de stat, proiectele eligibile trebuie să depășească valoarea de 150 milioane de euro și să creeze minimum 250 de locuri de muncă, în special în regiunile mai slab dezvoltate.
De asemenea, investitorii trebuie să îndeplinească anumite condiții financiare, inclusiv un capital minim de 5 milioane de euro și o cifră de afaceri de 10 milioane de euro anual.
Proiectul de OUG propune punerea la dispoziția investitorilor de ajutoare de stat, inclusiv reduceri fiscale la impozitele pe clădiri și terenuri. Companiile pot primi astfel o bonificație sub formă de credit fiscal între 10% și 25% din valoarea investiției, până la un maxim de 10 milioane de euro. Proiectul de OUG are în vedere și creșterea investițiilor străine directe, în creștere în primele luni ale anului 2024, cu 34% față de anul anterior.
Al doilea pilon este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România, o schemă de ajutor de stat în valoare de 1 miliard euro pentru marile companii.
”Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar. Acele companii ce derulează investiții capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanțare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a explicat prim-ministrul.
Ultimul pilon din acest plan este o schemă de ajutor în valoare de 250 de milioane de euro pentru companiile vor să investească în producția de materii prime industriale.
”A treia componentă înseamnă o schemă de ajutor de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiții în producția de materii prime industriale – țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru”, a conchis Marcel Ciolacu.
Pentru a veni în sprijinul investitorilor guvernul condus de Marcel Ciolacu asigură modernizarea infrastructurii necesare proiectelor strategice.
”Ajutorul de stat se acordă în mai multe domenii economice cheie, inclusiv în industria alimentară, prelucrarea țițeiului, precum și în industria chimică și farmaceutică și producția de mașini, utilaje și echipamente sau computere.
România beneficiază de fonduri europene considerabile, de peste 75 miliarde de euro, prin Politica de Coeziune și Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aceste sume nu doar că sprijină investițiile publice, dar generează un efect de multiplicare în economie”, precizează reprezentanții social democraților.
Articol susținut de PSD