News

Marcel Ciolacu, avertisment pentru Volodimir Zelenski: ”Să intervină pentru comunitatea românească, așa cum a promis”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, îi cere public președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se țină de cuvânt în legătură cu apărarea intereselor comunității românești.
23.12.2022 | 15:05
Marcel Ciolacu avertisment pentru Volodimir Zelenski Sa intervina pentru comunitatea romaneasca asa cum a promis
Volodimir Zelenski le-a promis oficialilor de la București că va avea grijă de comunitatea românească din Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ucraina a adoptat o nouă lege a minorităților naționale, pe care comunitățile de români din sudul țării o așteptau de mai bine de 5 ani. Din păcate, noua lege nu rezolvă problemele românilor din Ucraina, deși Volodimir Zelenski declarase că se va ocupa personal de acest lucru.

Marcel Ciolacu: ”Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, atrage atenția că liderul de le Kiev trebuie să reanalizeze situația și să ceară modificare legii, în acord cu promisiunile făcute părții române.

ADVERTISEMENT

„În discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească.

Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România.

ADVERTISEMENT

Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”, a declarat Marcel Ciolacu potrivit stiriperurse.ro.

Ucraina tocmai a adoptat o nouă lege a minorităților

Oficialul român a mai amintit de sprijinul pe care țara noastră l-a acordat prin gestionarea fluxului de refugiați dar și de susținerea necondiționată a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

În decembrie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă lege a minorităților naționale, aceasta fiind una dintre condițiile de aderare a Ucrainei transmise de la Bruxelles.

Din păcate, textul legii nu rezolvă problemele semnalate de comunitățile românești din Ucraina, respectiv dreptul copiilor de a studia în limba maternă.

ADVERTISEMENT

Limba română, ”interzisă” în școlile din Ucraina după 2017

Potrivit specialiștilor, noua lege păstrează sistemul de ”cote lingvistice în educație” care au ca efect imediat anularea dreptului unui etnic de a urma cursuri în limba sa maternă.

Mai exact, legea adoptată luna aceasta are ca bază legea din 2017, dată la care Kievul a interzis, practic, limba română în școlile din Ucraina.

ADVERTISEMENT