News

Marcel Ciolacu cere demiteri urgente în cazul azilurilor groazei. Premierul a numit trei instituţii cheie responsabile de orori

Marcel Ciolacu le-a cerut ministrilor Marcel Budăi şi Alina Gorghiu să intervină instituţional în scandalul care dezvăluie abuzurile din azilurilor de bătrâni.
07.07.2023 | 13:00
Marcel Ciolacu cere demiteri urgente in cazul azilurilor groazei Premierul a numit trei institutii cheie responsabile de orori
Narcel Ciolacu cere demiteri în cazul scandalurilor din azile Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat vineri, ministrului Muncii, înaintea şedinţei de guvern, să fie destituită conducerile Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Marcel Ciolacu i-a cerut lui Marius Budăi să ia măsuri urgente

Înaintea şedinţei de vineri, premierul Marcel Ciolacu a făcut o referire specială la scandalul din aziluri, după dezvăluirile de săptămâna aceasta, care au relevat condiţiile inumane în care aceştia erau trataţi.

ADVERTISEMENT

“Mi-aş fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale pe care urmează să le luăm în şedinţa de Guvern, dar atât eu, cât şi dvs, cu toţii suntem oameni şi am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă. Oameni în vârstă, vulnerabili care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi.

Eu personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari trebuie să răspundă cât mai repede.  Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) să fie destituită şi conducerea AGPIS Ilfov.

ADVERTISEMENT

Conducerea AJPIS Ilfov are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu, de această dată, pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-a găsit presa acolo. Deci, anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea”, a spus Marcel Ciolacu, înaintea şedinţei de Guvern.

În plus, Marcel Ciolacu a făcut apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi la conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului locale pentru că “au atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizare financiară şi tehnică a contractelor încheiate”.

ADVERTISEMENT

“De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un corp de control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală şi două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns. O să am o rugăminte la doamna ministru al Justiţiei de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate”, a mai afirmat Marcel Ciolacu, înaintea şedinţei de vineri.

Tot vineri a reacționat și Florentin Pandele, primarul localității Voluntari, acolo unde a fost descoperită situația. Acesta susține că nici el, nici soția sa, Gabriela Firea, nu știau despre ororile care se petreceau în aceste centre.

ADVERTISEMENT

Săptămâna aceasta, anchetatorii au reţinut 24 de suspecţi în cazul bătrânilor umiliţi şi înfometaţi în mai multe azile din Ilfov. Măsura a fost luată după ce polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat, marţi, percheziții la centrele respective, unde au găsit peste 100 de persoane ținute în condiții inumane.

Dintre cele 100 de persoane salvate, 56 au fost transportate în mai multe spitale din Capitală. Patru dintre bătrâni au rămas internați, din cauza stării de sănătate, aceştia având nevoie de îngrijiri medicale și tratament de specialitate.

Vecinii azilelor au confirmat că bătrânii erau înfometaţi şi ţinuţi în condiţii inumane. “Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi. De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ‘Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”, a povestit unul dintre martori.

ADVERTISEMENT