News

Marcel Ciolacu critică Guvernul pentru situația industriei HoReCa. PSD, proiect de lege pentru sprijinul turismului

16.06.2020 | 14:39
Marcel Ciolacu critica Guvernul pentru situatia industriei HoReCa PSD proiect de lege pentru sprijinul turismului
ADVERTISEMENT

În contextul pandemiei de coronavirus din România, industria HoReCa este una dintre cele mai lovite ramuri din țara noastră, cu pierderi majore la toate nivelurile.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pune toată această situație dificilă a industriei pe seama dezinteresului guvernului condus de Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Liderul celui mai important partid de Opoziție lansează un atac dur la adresa liberalilor și vine cu soluții pentru acest domeniu extrem de important al economiei.

Marcel Ciolacu, atac la adresa Guvernului pentru situația industriei HoReCa

Numai industria restaurantelor este de așteptat să piardă în jur de 5.000 de locații la nivel național, ceea ce este echivalent cu circa 10% din total. Aceste locaţii nu se vor mai putea redeschide în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

În 2020, pierderile financiare în industria hotelieră se vor ridica la aproape un miliard de euro, a anunţat luni Călin Ile, președintele Federației din domeniu.

Marcel Ciolacu, conducătorul social-democraților, este de părere că Executivul condus de Ludovic Orban și-a bătut joc de industria HoReCa.

ADVERTISEMENT

”Orban a salvat HORECA cu un tur al teraselor și niște halbe băute cu prietenii! În rest, le-a spus că sunt prea mici, că nu contează în PIB și să-și vadă de treabă să nu-l mai deranjeze.

Și-au bătut joc cu cinism de niște oameni care au luat credite și au făcut datorii pentru că Guvernul le-a promis că vor putea funcționa.

ADVERTISEMENT

Acum, antreprenorii își strigă disperarea și spun că, dacă acest sector nu va fi sprijinit de stat, încă 150.000 de români vor îngroșa rândurile șomerilor!”, a scris liderul PSD pe pagina sa de socializare.

PSD, lege pentru sprijinirea turismului

Marcel Ciolacu, a anunțat luni, într-un mesaj pe Facebook, că partidul pe care îl conduce a depus un proiect de lege pentru sprijinirea industriei HoReCa.

Din seria facilităților de care ar putea beneficia antreprenorii se numără eșalonarea impozitului pe salarii pe 3 luni, cazarea, masa și transportul în scopuri turistice sutite de TVA până la finalul anului 2020 sau ajutoare nerambursabile pentru investiții prin programul pentru dezvoltarea stațiunilor balneare.

  • Eșalonarea plății impozitului pe veniturile din salarii pe 3 luni după încetarea stării excepționale. Cine plătește la timp, are o bonificație de 10%;
  • Cazarea, masa și transportul în scopuri turistice sunt scutite de TVA până la sfârșitul anului 2020, pentru reducerea costurilor suportate de populație.
  • Statul susține contravaloarea tichetelor de vacanță acordate de orice angajator (stat sau privat), în cuantum de 1450 lei/angajat, în 2020 și 2021.
  • Sistem de vouchere pentru ca agențiile turistice să poată reprograma serviciile pe care a încasat banii, dar nu le-a putut presta.
  • Ajutoare nerambursabil completate cu garanții de către stat la creditele pentru investiții prin ”Programul pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare”, prevăzut în programul economic al PSD, se arată în proiectul de lege.
ADVERTISEMENT