Alegeri 2024

Marcel Ciolacu declară că nu va reduce „pe picior” impozitarea muncii. „Eu nu arunc România într-o aventură”, spune liderul PSD

Marcel Ciolacu spune că nu-și permite scăderi de impozitare la salariul minim. „Eu nu arunc România într-o aventură, după ce am muncit pentru stabilitate macroeconomică”
14.05.2024 | 00:29
Marcel Ciolacu declara ca nu va reduce pe picior impozitarea muncii Eu nu arunc Romania intro aventura spune liderul PSD
Premierul spune că unele măsuri de deducere ar putea fi luate anul acesta / Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a admis, luni, că România se află pe primele locuri în Europa privind impozitarea muncii dar nu va reduce această impozitare prin măsuri luate „pe picior” pentru a nu crește, spune el, numărul angajaților care au salariul minim pe economie.

Ciolacu: „Marea problemă este la impozitarea muncii la veniturile mici”

Premierul Marcel Ciolacu a spus, luni, la Târgoviște, că Guvernul nu va reduce impozitarea muncii, care, a recunoscut el, este printre cele mai ridicate din Europa

ADVERTISEMENT

„Este evident că impozitarea muncii, când vorbim generic, este una dintre cele mai ridicate din Europa. Dar marea problemă este la impozitarea muncii la veniturile mici. Acolo putem spune foarte clar că este cea mai mare impozitare.

Pachetul cerut şi de către UE şi asumat de România prin PNRR, indiferent cine l-a semnat şi cum au negociat, este de a avea anumite reforme în zona fiscală şi o nouă lege a salarizării, care vin ambele la pachet în ceea ce priveşte şi impozitarea muncii”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

„Eu nu arunc România într-o aventură”

Liderul PSD a subliniat însă riscurile privind reducerea acestei fiscalități la salariul minim prin măsuri luate „pe picior” și că nu vrea să „arunce România într-o aventură” și să destabilizeze situația macroeconomică a țării.

„Eu nu arunc România într-o aventură, după ce am muncit împreună cu toţi colegii mei din guvern să aducem această stabilitate macroeconomică. Da, spun de peste doi ani de zile că este cea mai mare impozitare la salariile mici din Europa. (…) Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie şi să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajaţi în economie acum cu salariul minim, să am două treimi. (…) Ca să iau o măsură pe picior ca să-mi aducă eventuale voturi, nu am să o fac”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Un sistem de deduceri pentru veniturile mici

Premierul a spus că executivul va încerca un sistem de deduceri pentru cei care au salariile mici, și că rămâne un „partener” al patronatelor și sindicatelor dar că nu poate lua măsuri care, spun el, în final îi vor dezavantaja pe români, și vor crea inflație.

„Până atunci, vom încerca să venim cu un sistem de deduceri la cei cu venituri mici care se direcţionează, din punctul meu de vedere, către sănătate, educaţie şi pensii private. Sunt servicii pe care în acest moment le susţine Guvernul României, prin Casa de Sănătate, şi domnul ministru poate detalia cât din bugetul Casei de Sănătate merge în zona privată şi cât în public. 

ADVERTISEMENT

„Să avem un plan, nu un plan de moment”

Toate aceste servicii trebuie dezvoltate. (…) Sunt un partener al partenerilor sociali – şi patronate, şi sindicate -, dar un partener astfel încât să avem un plan, nu un plan pe moment, cum s-a întâmplat de 30 de ani în România. Mai ales când se apropie alegerile, venim şi luăm nişte măsuri şi pe urmă vedem că efectele lor n-ajută cu nimic românii, dimpotrivă, duc la creşteri de inflaţie. Acest lucru eu nu am să-l fac.

Am să stau la masă cu sindicatele şi patronatele şi vom începe acest plan de pus la punct, pentru că România nu poate să se dezvolte numai prin investiţii. România trebuie să devină sustenabilă şi prin servicii şi prin tot ce înseamnă economie”, a subliniat președintele PSD.

O parte din aceste măsuri de deduceri, a mai spus Marcel Ciolacu, ar putea fi implementate chiar din acest an, după ce executivul va „avea tot filmul” și planul integral.

„În acest an presupun că începem să luăm o parte din măsuri, dar când avem tot filmul şi tot planul întreg îi anunţăm pe români cu asta se începe, la asta duce. Aici sunt deducerile. Ai copilul la grădiniţă, copilul la şcoală, îţi deduci din impozite, eu, stat, suport acest lucru. (…) Aceste servicii nu pot fi sustenabile numai de la bugetul de stat”, a precizat liderul PSD.

 

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Emil Rengle și iubitul, pas important în relație. Cei doi vor să devină...
Emil Rengle și iubitul, pas important în relație. Cei doi vor să devină părinți
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”