News

Negocieri pentru viitorul Guvern. Florin Cîțu : ”Se pare că USR și PSD ar vrea anticipate. Tot ce au spus au fost doar vorbe goale”. Update

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, duce negocieri în aceste zile pentru a avea majoritate la votul de învestitură din Parlament. Luni, acesta a discutat cu liderul USR, Dacian Cioloș.
Negocieri pentru viitorul Guvern Florin Citu  Se pare ca USR si PSD ar vrea anticipate Tot ce au spus au fost doar vorbe goale Update
ADVERTISEMENT
25-10-2021
13:33

Florin Cîțu, atac la USR și PSD

Liderul PNL, Florin Cîțu, crede că PSD și USR vor alegeri anticipate.

”USR trebuie să vină să le spună românilor că aruncă România în aer, decât să facă ceea ce au spus. Și USR trebuie să facă un pas. Astăzi USR arata iresponsabilitate. PNL e singurul partid care a arătat responsabilitatea.

As vrea să vedem responsabilitate și de la  PSD și de la UDMR. Se pare că USR și PSD ar vrea anticipate. Tot ce au spus au fost doar vorbe goale. Dacă USR vrea doar funcții…Eu am arătat că funțcia nu conteaza pentru mine.

Dacă USR voteaza Guvernul, vedem mai departe cum refacem coaliția”, a declarat Florin Cîțu, la sediul PNL, după o ședință a liberalilor.

25-10-2021
12:44

Dacian Cioloș, declarații după discuția cu premierul desemnat Nicolae Ciucă

Dacian Cioloș, liderul USR, a făcut o serie de declarații după discuția cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Dacian Cioloș a explicat faptul că formațiunea sa politică nu va vota un Guvern minoritar PNL-UDMR. De asemenea, a precizat că PNL este liber să facă o majoritate cu ajutorul PSD.

”Nu se pune problema ca USR sa voteze un Guvern minoritar.Poziția USR a fost tot timpul coerentă. N-am simțit de la nimeni intenția de a  vota un Guvern minoritar. România are acum nevoie să iasă din criză. De ce să nu avem un Guvern susținut de o majoritate solidă.

Nu am discutat despre portofolii. USR nu-și pune problema să susțină un Guvern minoritar, USR a făcut o propunere de Guvern, am propus refacerea coaliției, dacă PNL vrea majoritate cu PSD, e liber să o facă, nu vom fi supărați

(…) PNL să înceteze negocierile cu PSD, dacă dorește refacerea coaliției.”, a explicat Dacian Cioloș la Digi 24.

Întrebat dacă va mai fi cale de refacerea a coaliției dacă Guvernul Ciucă va trece cu voturile PSD, Dacian Cioloș a negat.

”Nu cred că aceleași reforme ar putea fi făcute cu PSD. USR își propune să colaboreze cu acele forțe politice de modernizare a României”, a mai spus liderul USR.

De altfel, Dacian Cioloș a spus că susține și varianta de alegeri anticipate dacă nu se va ajunge la o decizie în ceea ce privește formarea Guvernului condus de Nicolae Ciucă.

”Suntem gata dacă nu există altă soluție.  Nu văd cum le-am putea organiza având în vedere situația pandemică. Nu avem nicio problem să mergem în fața alegătorului”, a mai detaliat Dacian Cioloș.

25-10-2021
12:14

Florin Cîțu nu dorește ca USR să revină în coaliție și Guvern: ”Nimeni din PNL nu a propus asta”

Premierul interimar și lider al PNL, Florin Cîțu, a făcut luni un nou apel către USR şi PSD să susţină Guvernul minoritar PNL-UDMR.

”Dacă ceea ce au spus cei de la PSD și USR în ultimul timp nu sunt doar vorbe, ar trebui să vină să susțină acest guvern minoritar și să rezolvăm această criză politică. Este vorba de maturitate politică, de situația prin care trece România.

Nu există niciun argument astăzi, când avem un guvern condus de un premier desemnat care nu mai este în persoana președintelui PNL, care a adus în jurul său votul minorităților, UDMR, să nu fie votat de parlamentarii de la USR și PSD.

Știm foarte bine că PSD a spus tot timpul că nu vrea la guvernare, deci n-a existat niciun argument ca PSD să vină cu această cerință, iar cei de la USR au plecat de la guvernare acum o lună de zile.

Soluția este acest guvern minoritar condus de domnul Nicolae Ciucă și să trecem peste această perioadă dificilă, această iarnă. Putem să ne întâlnim în primăvară să discutăm cu toții să vedem dacă există alte soluții, dar astăzi, pentru români, aceasta este cea mai bună soluție”, a spus premierul interimar, conform Digi24.

Președintele liberalilor a ținut să precizeze faptul că niciun coleg de-al său nu a propus ca foștii parteneri de coaliție de la USR să fie cooptați în noul Executiv.

”Nimeni nu a propus acest lucru în conducerea PNL. Nu are sens să discutăm despre scenarii. Avem un singur mandat votat în BPN. Alte variante nu sunt. Sunt doar speculații”, a mai spus Cîțu, luni.

25-10-2021
10:00

Nicolae Ciucă, declarații după discuțiile cu USR

USR nu susține un guvern minoritar, a precizat Nicolae Ciucă, după discuțiile cu liderul acestui partid. Totuși, există o soluție: refacerea coaliției de guvernare dintre PNL, USR și UDMR.

„USR nu susține un guvern minoritar și există o soluție, aceea a refacerii coaliției.

În acest moment am încheiat discuțiile cu USR și, în funcție de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negocieri”, a spus premierul desemnat.

Referitor la o discuție cu liderul PSD, premierul desemnat a precizat că nu există niciuna programată la acest moment.

„Nu avem o întâlnire programată, vom discuta și vom avea această linie de dialog deschisă încă de vineri, astfel încât să putem să luăm o decizie”, a mai precizat el.

25-10-2021
09:16

Nicolae Ciucă, înainte de discuțiile cu Dacian Cioloș: ”Căutăm susținere pentru un guvern minoritar”

După discuțiile din weekend cu Marcel Ciolacu (PSD), premierul desemnat de Klaus Iohannis să alcătuiască un nou Guvern, Nicolae Ciucă merge luni la Palatul Parlamentului pentru a avea o întrevedere cu liderul USR, Dacian Cioloș.

Ciucă a spus, înainte de a ajunge la aceste discuții, că el și PNL au un mandat de a căuta o susținere pentru un Guvern minoritar.

”Este un guvern care își propune să rezolve situația de criză în care ne aflăm. Suntem în Parlamentul României, sper să avem dialog și să căutăm soluții. Nu ne găsim în situația de a spune ”nu facem”. Eu am venit să caut un dialog și să găsim soluții.

Am discutat cu domnul Marcel Ciolacu. A rămas să finalizăm programul de guvernare. Analizăm și cele 10 măsuri de guvernare ale lor. Discutăm și cu domnul Dacian Cioloș. Vom avea discuții cu toți cei care sunt dispuși la discuții. 

Suntem dispuși să discutăm, să avem dialog, unde, când cum, rămâne să stabili. Mandatul la nivelul PNL este acesta: să căutăm susținere pentru un guvern minoritar”, a spus premierul desemnat.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat luni că ”România are nevoie de un guvern stabil, care să gestioneze toate crizele, nu de unul minoritar”. Acesta a adăugat că dacă nu se poate creiona un guvern stabil, ar trebui organizate alegeri anticipate.

În privința negocierilor cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, președintele social-democraților a spus că i-a trimis deja acestuia cele 10 priorități ale PSD.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a aruncat din nou săgeți către liderul PNL, Florin Cîțu, după ce a acesta a avut o serie de declarații în care a anunțat că formațiunea sa nu discută cu PSD.

Marcel Ciolacu, despre negocierile cu premierul desemnat Nicolae Ciucă: ”I-am trimis cele 10 priorități”

În ieșirea publică de luni, de la sediul din Kiseleff, Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că partidul pe care îl conduce nu a negociat pentru intrarea la guvernare. Liderul social-democrat a precizat că PSD a discutat doar cu Nicolae Ciucă, premierul desemnat.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, PSD nu a avut negocieri de intrat la guvernare sau de a nu intra la guvernare.

Singura discuţie a fost una telefonică cu premierul desemnat, căruia i-am trimis cele 10 priorităţi ale PSD, eventual să le prindă în programul de guvernare, rămânând ca domnia sa să ne trimită progamul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă.

Nu avem o discuţie ca PSD să intre la guvernare. Nu pot să mă exprim pe ceva ce nu am discutat”, a declarat Marcel Ciolacu luni, întrebat dacă PSD este dispus să intre la guvernare în Cabinetul Ciucă.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, atac la Florin Cîțu

Pus să comenteze poziția lui Florin Cîţu, cel care a  susţinut că nu vrea să se asocieze cu PSD şi nu îşi doreşte un guvern asumat PNL-PSD, Marcel Ciolacu a răspuns

”Una dintre cele mai preferate emisiuni ale mele era cea cu Copiii spun lucruri trăsnite. Se pare că şi când eşti om mare şi când ai de-a face cu o Românie la răscruce, alţii spun lucruri trăsnite.

ADVERTISEMENT

Ce vă pot spune cu exactitate este că PSD nu poate negocia cu PNL, deoarece PNL are o decizie în acest sens”, a spus liderul PSD.

În acest context, Ciolacu a spus că ”PSD este obligat să stea de vorbă cu prim ministrul desemnat”. Președintele PSD este de părere că ţara noastră nu are nevoie de un Guvern minoritar, ci de unul stabil.

ADVERTISEMENT