Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, despre pensionarii cu cele mai mari creșteri după recalculare. „Sunt adevărații eroi ai acestei țări”

Marcel Ciolacu, precizări despre beneficiarii celor mai mari creșteri de pensii după recalculare. „Asta înseamnă să preţuim munca în România”
09.07.2024 | 14:25
Marcel Ciolacu despre pensionarii cu cele mai mari cresteri dupa recalculare Sunt adevaratii eroi ai acestei tari
Premierul spune că cei care au ridicat barajul Vidraru vor avea cele mai importante creșteri de pensii / Foto: captură, Facebook, PSD
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită, marți, la Centrala Hidroelectrică Vidraru, a declarat că retehnologizarea acestei capacități majore a României reprezintă un obiectiv important al sistemului energetic al țării. Premierul a subliniat și că cei care au lucrat la ridicarea centralei și barajului de la Vidraru vor beneficia de cele mai importante creșteri de pensii după recalculare.

Investiție de peste 200 de milioane de euro

Marcel Ciolacu a vizitat Amenajarea Hidroenergetică Vidraru, barajul impresionat și hidrocentrala, spunând că retehnologizarea centralei, o investiție de peste 200 de milioane de euro, este un obiectiv major pentru producerea de energie în România. Ciolacu a subliniat că această investiție va fi recuperată „în câțiva ani”, spre deosebire de cea din 1966 (anul construirii barajului și a hidrocentralei), care a fost amortizată în 28 de ani

ADVERTISEMENT

„Niciodată în istoria sa modernă România nu a investit şi nu a construit într-un ritm mai susţinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiţi în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, energie, sănătate şi în IT, iar investiţia de azi, de retehnologizarea şi amenajarea hidrotehnicii de la Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este unul dintre obiectivele esenţiale pentru sistemul nostru energetic. Această investiţie ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei româneşti, să putem obţine energie verde într-un mod şi mai eficient pe termen lung. Sunt convins că, dacă investiţia din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea semnată astăzi va fi recuperată probabil în câţiva ani”, a declarat Marcel Ciolacu.

Miza uriașă a gestionării apei

Tocmai de aceea, a insistat Marcel Ciolacu, trebuie regândită folosirea apei, și nu risipită, în contextul crizei declanșată de războiul din Ucraina și al efectelor schimbărilor climatice, în sensul unei administrări durabile, care să asigure energie și dezvoltare economică, inclusiv pentru generațiile viitoare.

ADVERTISEMENT

„Pe lângă războiul din Ucraina şi crizele pe care le-a provocat, schimbările climatice ne transformă viaţa şi asta se vede inclusiv în aceste zile. Seceta tot mai pronunţată şi valurile repetate de caniculă pe care le trăim ne arată ce miză uriaşă trebuie să punem pe felul în care ne administrăm resursele de apă. Faptul că avem resurse hidrografice uriaşe nu înseamnă că trebuie să le risipim, iar faptul că vrem să protejăm aceste resurse nu înseamnă că trebuie să blocăm investiţii care se traduc în energie ieftină pentru toţi românii şi mai ales pentru economie. Trebuie să fim suficient de inteligenţi încât să putem folosi aceste bogăţii date României în mod cumpătat, pe termen lung şi în folosul generaţiilor viitoare şi al dezvoltării economice a ţării”, a spus premierul.

Vidraru, construit cu sacrificii uriașe

Șeful executivului a mai subliniat munca uriașă și cu prețul a multor sacrificii, inclusiv omenești, care au stat la baza construirii hidrocentralei și barajului de la Vidraru, o realizare impresionantă la acea epocă, România putându-se mândri, în 1966, cu al cincilea baraj de acest tip ca mărime în Europa și al nouălea în lume.

ADVERTISEMENT

„Privim cu toţii acest baraj impresionant şi mărturisesc că simt o uriaşă mândrie faţă de trecut, dar şi o încredere totală faţă de viitor. În primul rând, sunt dator să transmit respectul meu total faţă de miile de muncitori care au lucrat pentru a ridica această adevărată operă de artă. A fost un efort incredibil, de zeci de mii de ore de muncă în condiţii deosebit de grele în care, din păcate, au fost şi accidente şi multe vieţi pierdute. Au forat (…) zeci de kilometri de galerii subterane, au excavat milioane de metri cubi de rocă şi au turnat mii de tone de beton ca să închidă acest baraj în arc, una dintre cele mai mari lucrări hidroenergetice din România. De aceea, toţi care au lucrat aici, la Vidraru, sunt atât pentru mine, şi sunt ferm convins că şi pentru dumneavoastră, adevăraţi eroi ai acestei ţări”, a spus președintele PSD.

Marcel Ciolacu a anunțat să statul român „are obligația” să le arate „respectul cuvenit” celor care au lucrat la Vidraru, și că aceștia vor beneficia de cele mai creșteri de pensii la recalculare. „Cei care au lucrat aici, la Vidraru, de la mineri, zidari, dulgheri, sudori, mecanici, electricieni, vor fi printre pensionarii care la recalculare vor avea cele mai importante creşteri de pensii. Aşa este şi firesc, asta înseamnă cu adevărat să preţuim munca în România”, a declarat premierul.

ADVERTISEMENT