Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețului la energie. „Dacă nu interveneam, România ar fi avut o inflaţie cu 3 în faţă”

Marcel Ciolacu spune ce se întâmpla fără plafonarea la energie. „Dacă nu interveneam atunci, România ar fi avut o inflaţie cu 3 în faţă”
27.05.2024 | 16:09
Marcel Ciolacu despre plafonarea pretului la energie Daca nu interveneam Romania ar fi avut o inflatie cu 3 in fata
Premierul spună că fără intervenția la prețurile energiei s-ar fi mărit inflația/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că, fără o intervenție a Guvernului „pe plafonarea energiei”, ar fi existat „o inflație cu 3 în față”, explicând că „statul intervine atunci când pe piață se creează un cartel”.

Ciolacu: „România ar fi avut o inflaţie cu 3 în faţă”

Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, luni, aflat într-o vizită în Piața 16 Februarie din București, că măsurile Guvernului privind plafonarea prețului la energie electrică nu sunt măsuri populiste, nu distrug piața concurențială și economia, și, dacă statul nu intervenea „România ar fi avut o inflaţie cu 3 în faţă”.

ADVERTISEMENT

„O mai spun o dată. Vă aduceţi aminte când am ieşit eu cu plafonarea preţului la energie? Era un filosof pe atunci prim-ministru care a spus că distrug piaţa concurenţială, distrug economia.

Dacă nu interveneam atunci împreună cu domnul Ciucă pe plafonarea energiei, România ar fi avut o inflaţie cu 3 în faţă.  Statul intervine când în piaţă se creează un cartel şi în momentul acela Consiliul Concurenţei poate interveni şi, ca să fii rapid, intervine statul şi apoi se aşează piaţa”, a spus liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Liberalii „n-au înțeles” bine plafonarea la alimentele românești

Premierul a comentat și plafonarea adaosului comercial la alimentele produse în România, spunând că „nu crede” PNL se opune. Marcel Ciolacu spune că „conceptul” este implementat și în alte țări, precum Franța, pentru protecția producătorilor autohtoni.

„Nu cred acest lucru. Poate nu s-a înţeles foarte bine tot conceptul. Acel concept a fost implementat în Franţa, pe aceaşi logică, astfel încât producătorii autohtoni să fie protejaţi. Noi nu avem niciun sistem de retail majoritar cu capital românesc, lucru care s-a întâmplat, de exemplu, în Polonia şi atunci trebuie să cauţi soluţii astfel încât să îi protejezi pe producătorii autohtoni, fiindcă retailul poate impune anumite adaosuri.

ADVERTISEMENT

Eu cred, în momentul în care anumite adaosuri sunt mai mici pentru produsele din import şi mai mari pentru produsele autohtone, şi atunci producătorii autohtoni trebuie să se închidă pentru că nu mai sunt competitivi, dar nu din cauza preţului de producţie, ci a celui de vânzare de la raft, atunci statul are obligaţia de a interveni”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.