News

Marcel Ciolacu, dezlănțuit la adresa Guvernului PNL după amânarea următoarei etape de relaxare: „Ați fost și sunteți antimodele”

30.06.2020 | 13:15
Marcel Ciolacu dezlantuit la adresa Guvernului PNL dupa amanarea urmatoarei etape de relaxare Ati fost si sunteti antimodele
Marcel Ciolacu critică Guvernul Orban pentru decizia de a amâna măsurile de relaxare promise la 1 iulie. Sursa foto: Inquam/ George Călin
ADVERTISEMENT

Având în vedere creșterile constante ale cazurilor de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul României, precum și ale deceselor provocate de această boală, Guvernul a decis amânarea noilor măsuri de relaxare care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a reluat, totodată, îndemnul adresat populației de a respecta regulile impuse de autorități. În replică, Marcel Ciolacu a catalogat decizia drept „un eșec al guvernării în gestionarea pandemiei” și a lansat un atac dur la adresa liberalilor, amintind de evenimentele la care au participat recent, ignorând total măsurile de distanțare fizică.

ADVERTISEMENT

De criticile sale nu a scăpat nici premierul Ludovic Orban, care „a băut și fumat în Guvern, alături de alți demnitari”. Cât despre masca de protecție, „nici acum n-a învățat să și-o pună corect”, susține președintele Camerei Deputaților în mesajul publicat marți pe rețelele de socializare.

Marcel Ciolacu nu este de acord cu amânarea măsurilor de relaxare și dă de pământ cu Guvernul Orban

Amânarea relaxării din 1 iulie este un eșec al guvernării PNL în gestionarea pandemiei. Nu mai certați românii, ați fost și sunteți anti-modele! Guvernul, în frunte cu ministrul Tătaru, dă vina exclusiv pe oamenii simpli fiindcă nu mai respectă distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

Uită, însă, voit ce comportament public scandalos au arătat liderii PNL de o lună încoace. Orban a băut și fumat în Guvern, alături de alți demnitari, iar masca nici acum n-a învățat să și-o pună corect.  Robu a făcut bâlci electoral pe stadion, cu minge adusă cu elicopterul și miuță la toc și costum, fără pic de distanțare și zero măști.

 Primarul Chirica și ministrul Alexe au început campania electorală cu sute de activiști în cort, sfidând chiar dictonul prezidențial “ori ești precaut, ori prost“. Dacă se ratează noua etapă a relaxării, liberalii – nu românii obișnuiți – sunt principalii vinovați morali. Au sfidat nu doar reguli de bun-simț, ci au călcat legea în picioare. Iar să faci asta în plină pandemie înseamnă să-ți duci poporul spre prăpastie!”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru anunță că relaxarea a fost amânată, dar se va reveni asupra ei dacă infectările vor scădea

S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazuril în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie.

Urmărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm ce-a de-a patra măsură de relaxare”, a declarat ministrul Sănătății la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat, însă, că există posibilitatea ca măsurile de relaxare promise de la 1 iulie să fie adoptate în viitorul apropiat, dacă se constată o scădere semnificativă a numărului de infectări, precum și a transmiterii comunitare. Momentan, situația este îngrijorătoare, în condițiile în care tot mai mulți cetățeni ignoră total regulile de distanțare fizică și ne-am putea aștepta la noi restricții de circulație, susține oficialul.

În măsura în care evoluția va deveni favorabilă, ne gândim și la alte măsuri de relaxare. În perioada următoare, văzând că avem stabilă o săptămână în care scade numărul de cazuri noi și transmiterea comunitară scade și ea, atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare. Rămâne ca fiecare intre noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare.

Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acum 3-4 săptămâni eram pe pantă descendentă, cu rată de transmitere 0,6-0,7, număr de cazuri care scăzuse sub 200. A urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate și unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli și bagatelizarea acestei pandemii și am tot observat foarte rapid creșterea numărului de cazuri noi. Situația nu este doar la noi, este și în alte țări europene, dar la noi recrudescența a fost parcă mai acută.

Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locații să putem impune și alte restricții – izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde.

Valul 1 nu s-a terminat, pentru că oamenii nu respectă măsurile. Putem transforma acest val într-un val cu două cocoașe, unde a doua ar putea fi mai violentă decât prima, în condițiile în care atunci exista un instinct de conservare, acum acest instinct de conservare, la o parte dintre concetățenii noștri, nu mai există”, a mai spus Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT