Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, discuții cu Sergio Mattarella despre românii din Italia. Integrarea și respectarea drepturilor lor

Marcel Ciolacu, discuții cu președintele Sergio Mattarella despre diaspora românească din Italia. Mesajul premierului pentru șeful statului italian
19.06.2024 | 20:20
Marcel Ciolacu discutii cu Sergio Mattarella despre romanii din Italia Integrarea si respectarea drepturilor lor
Marcel Ciolacu a subliniat, alături de Sergio Mattarella, parteneriatul „strategic” dintre România și Italia / Foto: captură, gov.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri, o întrevedere, la Palatul Victoria, cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, prilej cu care a subliniat că Italia este „partener strategic și prieten apropiat al României”, relațiile bilaterale fiind consolidate și de comunitatea mare de români din această țară.

Parteneriat strategic, consolidat și privilegiat

„Italia este partener strategic şi prieten apropiat al României. Parteneriatul nostru consolidat se bazează pe relații politice, economice și culturale deosebit de strânse și a devenit mai puternic prin prezența în Italia a uneia dintre cele mai mari comunități românești și, în România, a comunității istorice și societății active de oameni de afaceri italieni”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Relația bilaterală, care are un „caracter strategic și privilegiat” a fost consolidată și de a treia ședință comună a guvernelor de la Roma și de la București, care a avut loc în februarie, în capitala Italiei, a subliniat Marcel Ciolacu.

Marea comunitate de români din peninsulă

Un punct important pe agenda discuțiilor dintre premierul Marcel Ciolacu și președintele Sergio Mattarella a fost cel referitor la diaspora românească din Italia, una din cele mai mari comunități de români care trăiește în afara granițelor țării. „Mulțumim autorităților italiene pentru tot ce au făcut în sensul integrării comunității românești, respectării drepturilor și recunoașterii beneficiilor pe care aceasta le aduce societății italiene. Apreciez în mod deosebit contribuția statului italian la menținerea legăturii românilor care studiază, muncesc și trăiesc în Italia cu țara de origine, cu limba română”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Valoare record a schimburilor economice

Un alt subiect pe agenda discuțiilor bilaterale a fost cel a cooperării economice dintre România și Italia, ale căror schimburi comerciale au înregistrat, în 2023, o valoare record de peste 20 de miliarde de euro. „Cooperarea economică este pilon al relației noastre bilaterale. Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piață de destinație a exporturilor românești și a doua țară de origine a importurilor în țara noastră”, a precizat președintele Executivului.

Aliați pentru securitate și apărare

Marcel Ciolacu a remarcat și „nivelul excelent” al cooperării româno-italiene în privința securității și apărării, consolidată și în perioada 2021-2023, când Italia a participat la misiunile de Poliție Aeriană Întărită dar și la instruirea în comun cu Forțele Aeriene Române.

ADVERTISEMENT

„În acest context, oficialul român a arătat că Italia poate avea o contribuție substanțială la viziunea României de transformare a Mării Negre într-o zonă a păcii, securității și conectivității, prin dezvoltarea cooperării între statele cu interese comune din regiune, pe de o parte, și dintre acestea și comunitatea euroatlantică, cu sprijinul NATO și al UE, pe de altă parte”, se arată în comunicatul Guvernului.

Extinderea UE cu noi candidați

Marcel Ciolacu a remarcat și sprijinul Italiei pentru aducerea Ucrainei pe agenda summit-ului G7, arătând în același timp că de stabilitatea regiunii Mării Negre depinde și securitatea pentru Republica Moldova, în contextul destabilizării rusești.

ADVERTISEMENT

„Avansarea procesului de extindere atât în ceea ce privește candidații din Balcanii de Vest, cât și cei din Est – Ucraina și Republica Moldova, consolidarea pieței interne, convergența și competitivitatea, următorul buget al UE și extinderea Schengen au importanță deosebită pentru România în viitorul ciclu instituțional, a punctat prim-ministrul Marcel Ciolacu”, mai informează Guvernul.

ADVERTISEMENT