News

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu liderii de sindicat din sănătate: Mii de posturi din sistemul sanitar vor fi deblocate

Marcel Ciolacu a anunţat că toţi angajaţii din sistemul sanitar vor primi vouchere de vacanţă, iar viitoarea lege a salarizării va rezolva inechităţile actuale.
30.05.2023 | 18:56
Marcel Ciolacu dupa intalnirea cu liderii de sindicat din sanatate Mii de posturi din sistemul sanitar vor fi deblocate
Marcel Ciolacu s-a întâlnit marţi cu liderii sindicatului Sanitas
ADVERTISEMENT

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au avut marţi o întâlnire cu liderii federaţiei SANITAS, în cotextul nemulţumirilor crescânde al cadrelor medicale, care au ameninţat cu proteste dacă nu le vor fi satisfăcute doleanţele.

Vor fi deblocate 14.000 de posturi din sistemul medical

În timpul întrevederii s-a convenit ca viitoarea lege a salarizării să rezolve toate inechităţile actuale, dar, în plus, Marcel Ciolacu le-a făcut partenerilor de discuţie promisiunea că posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate şi voucherele de vacanţă vor fi acordate pentru toţi angajaţii din sistem.

ADVERTISEMENT

“Aşa cum am spus, am stopat orice negociere politică până la rezolvarea problemelor sociale din ţară. Astăzi am avut o discuţie foarte aplicată cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, alături de ministrul Alexandru Rafila.

Angajaţii din sistemul sanitar sunt cei care au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alţii fumau şi beau în Guvern. De aceea, respectul faţă de ei trebuie tradus şi prin fapte concrete.

ADVERTISEMENT

Am convenit astăzi să le răspundem majorităţii solicitărilor. Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanţă vor fi acordate pentru toţi angajaţii din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechitățile actuale”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Prin memorandumul promovat de Ministerul Sănătății, respectiv de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, în perioada imediat următoare.

ADVERTISEMENT

Din perspectiva noii legi a salarizării vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. De asemenea, vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata de vouchere de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem.

Mulţumit de rezultatele de după discuţiile de marţi, liderul social-democrat a anunţat că este decis să continue în zilele următoare acelaşi tip de dialog, “cu soluţiile pe masă”, şi cu sindicatele din alte domenii.

ADVERTISEMENT

“Este un prim pas în direcţia corectă. Sunt hotărât să continuăm acelaşi tip de dialog, cu soluţiile pe masă, în zilele viitoare şi cu liderii sindicali din educaţie, transporturi şi poliţie. Împreună, sunt convins că vom reuşi să oferim rezolvări coerente care să răspundă cât mai eficient nemulţumirilor manifestate acum în societate”, a mai comunicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT