Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi legea privind introducerea salarului minim european. Cu această ocazie, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că acum poate fi făcut pasul final spre majorarea salariului minim la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025.
”Actul legislativ este în transparenţă, toată lumea l-a văzut şi s-a pronunţat. De aceea, vom parcurge procedura necesară pentru a fi aprobat rapid, să fie făcute şi de reglajele tehnice”, a declarat Marcel Ciolacu.
Mai mult, șeful Executivului a subliniat că ”nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură, şi vom creşte salariul minim, de la 1 ianuarie”.
”De altfel, fiindcă am fost ieri la Londra, guvernul britanic a anunţat creşteri substanţiale ale salariilor începând din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activă”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Noul act normativ transpune în legislația din România prevederile unei directive date de Parlamentul European și Consiliul European privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Acesta cuprinde o serie de reglementări ce asigură crearea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim în România.
Concret, în baza unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise, salariații vor avea acces la o protecție a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiții decente de muncă stabilite.
Noua lege prevede că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului de muncă.
După expirarea acestei perioade, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
“Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, potrivit actului normativ.