Alegeri 2024

Marcel Ciolacu exclude un tandem cu PNL în primul tur al prezidențialelor. ”În funcţie de votul românilor, vedem cum continuăm”

Liderul PSD spune că o eventuală colaborare cu PNL se va stabili după primul tur al prezidențialelor. Marcel Ciolacu spune că PSD nu și-a stabilit încă un candidat
06.07.2024 | 14:20
Marcel Ciolacu exclude un tandem cu PNL in primul tur al prezidentialelor In functie de votul romanilor vedem cum continuam
Marcel Ciolacu exclude un tandem cu PNL în primul tur al prezidențialelor Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul a mai precizat că mandatul său în fruntea PSD expiră în 24 august și că partidul trebuie să organizeze alegeri pentru a avea o nouă conducere care să poată legal semna documente.

Marcel Ciolacu exclude un tandem cu PNL în primul tur al prezidențialelor

Marcel Ciolacu a explicat, sâmbătă, că în coaliție a fost stabilit deocamdată doar calendarul alegerilor prezidenţiale şi faptul că PSD şi PNL vor avea candidaturi separate la aceste alegeri.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă, după stabilirea calendarului următoarelor scrutine, PSD şi-ar dori un tandem cu PNL sau un acord între cele două partide, liderul social-democrat a subliniat că decizia se va lua după votul românilor.

„Un tango în doi. Momentan am stabilit un calendar şi faptul că avem candidaturi separate. Cred că toate deciziile se iau după ce vedem votul românilor.

ADVERTISEMENT

În funcţie de votul românilor vedem cum continuăm, dar până atunci, părerea mea, nu are rost să avem vreo discuţie”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a precizat și că este convins că românii vor veni la urne în număr mare de 1 decembrie, pentru a-și vota aleșii în Parlament, mai ales pentru că nu va fi minivacanță.

ADVERTISEMENT

„Nu, sunt ferm convins, la fel cum a fost şi la europarlamentare şi la locale, va fi o prezenţă mare la vot, fiindcă românii doresc să îşi stabilească singuri destinul.

Nu e o minivacanţă pentru că dacă era o minivacanţă, dacă aveam o punte, categoric am fi evitat să fie alegeri pe 1 Decembrie, pentru că atunci, cu adevărat, dacă era o punte pe data de joi era vineri liberă, joi după-amiază, atunci românii ar fi plecat în vacanţă.

ADVERTISEMENT

De această dată 1 Decembrie şi Sfântul Andrei pe 30 noiembrie au căzut sâmbăta şi duminica. E o zi de sărbătoare şi iertaţi-mă, alegem forumul cel mai important al unei societăţi democratice, respectiv Parlamentul României. Românii vor să-şi aleagă direct Preşedintele României şi votul să fie foarte clar între preşedinte şi Parlament”, a mai declarat președintele PSD.

”Mircea Geoană nu este independent”

Marcel Ciolacu a precizat că social-democrații nu și-au ales încă un candidat la prezidențiale și că rămâne de văzut dacă el însuși va fi acest candidat, explicând că se va discuta despre candidaturi în Biroul Permanent al PSD.

„Vom vedea (dacă va candida la prezidențiale n.r.). Urmează să fac împreună cu colegii mei din Biroul Permanent al Partidului Social Democrat un calendar.

Cu certitudine vom începe cu Consiliul Politic Naţional, unde vom face regulile pentru candidaţii atât la partid cât şi pentru funcţia de preşedinte, deoarece mandatul meu şi al colegilor mei expiră pe data de 24 august.

Conform legii partidelor, trebuie să avem alegeri astfel încât viitorul preşedinte să poată legal semna documentele ca şi preşedinte al partidului.

Repet, procedural, întâi avem un birou permanent, un consiliu politic național, stabilim data congresului şi de aici cum se va candida pentru funcţia de preşedinte, cum se fac înscrierile, care sunt regulile, dacă e nevoie să ai susţinere, dacă acceptă partidul un independent sau nu acceptă toate aceste lucruri.

Eu vreau împreună, colegii mei să luăm deciziile, având toate datele”, a mai declarat liderul social-democrat.

Acesta a mai spus și că nu îl consideră pe Mircea Geoană un independent, chiar dacă, în ultimele zile, a declarat căar putea propune partidului varianta susținerii unui candidat independent la alegerile prezidențiale.

„Dacă vă referiți la domnul Geoană, de exemplu, dânsul, din punctul meu de vedere, nu este independent”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT