News

Marcel Ciolacu explică posibilele creșteri de taxe: ”Nu mai putem impozita toți oamenii la fel”

Marcel Ciolacu a venit joi cu explicații privind posibilele creșteri de taxe avute în vedere de Guvernul Ciucă. Liderul PSD spune că oamenii nu mai pot fi impozitați toți la fel.
06.10.2022 | 13:02
Marcel Ciolacu explica posibilele cresteri de taxe Nu mai putem impozita toti oamenii la fel
Marcel Ciolacu, despre creșterile de taxe și impozite. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Miercuri, în spațiul public a apărut informația că cei din coaliția de guvernare au decis să introducă un amendament la o lege prin care impozitele pe proprietate ar putea crește cu până la 50% de anul viitor.

Marcel Ciolacu, despre creșterile de taxe și impozite: ”Vorbim de o descentralizare pusă la dispoziția autorităților locale”

Această veste care lovește crunt populația avea să fie confirmată, rând pe rând, de ministrul de finanțe, Adrian Câciu, dar și de premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Joi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu explicații suplimentare. Acesta a spus că, în realitate, este vorba de o descentralizare pusă la dispoziția autorităților locale.

Liderul social-democrat a punctat faptul că autoritățile locale vor lua fiecare decizia dacă vor majora sau nu impozitele locale. Acesta a precizat că românii vor să trăiască ca afară, dar România are cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să luăm în calcul că avem cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților, sub 2% din PIB, media europeană fiind de 4,6. Vrem să trăim ca afară. Una este o clădire în mijlocul Bucureștiului, alta în mijlocul Hunedoarei.

Asociația Municipiilor din România ne-a transmis că nu se poate aplica grila și să amânăm 2 ani de zile. Asociațiile municipiilor și orașelor au spus că nu s-a terminat digitalizarea sistemului și că nu se poate aplica grila notarială. Atunci s-a luat decizia să descentralizezi către autoritățile locale.

ADVERTISEMENT

Am descentralizat aceste taxe către autoritățile locale. Poate unele autorități locale nu vor să facă nicio majorare. Dar o diferențiere trebuie să existe.

Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul din România, nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte județe. Există un amendament la care vor veni norme de la ministerul de Finanțe”, a afirmat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Premierul Ciucă a confirmat planul Guvernului de a creşte impozitele

În urmă cu mai puțin de 24 de ore, Nicolae Ciucă a confirmat planul Coaliției de a creşte cu 50% impozitul pe proprietate de la 1 ianuarie 2023.  Premierul a precizat că decizia a fost luată în coaliţie.

”Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul Coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, a precizat șeful executivului, miercuri, la Alba Iulia.

ADVERTISEMENT